Почти половината от европейците искат да гласуват за излизане от ЕС

1440
Почти половината от европейците искат да гласуват за излизане от ЕС
Снимка: Gettyimages

Почти половината от гласоподавателите в осем големи страни членки на Европейския съюз искат да имат възможността да гласуват за това дали да останат в Общността – възможност, която имат британците с провеждането на референдум през следващия месец. Това показва проучване за мнението на гражданите, публикувано днес, 9 май, предаде EurActiv.

45% от повече от 6000 души от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция заявяват, че желаят да имат право да гласуват за членството в ЕС. Всеки трети пък би подкрепил излизането на страната му от Съюза, ако се даде тази възможност, показват данните на компанията за проучвания Ipsos-MORI.

Ердоган за исканията на ЕС: Няма да променим антитерористичното законодателство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му няма да промени антитерористичното законодателство, въпреки че това ...

Процентът на потенция вот „вън“ варира от 41% до 48% във Франция и Италия, респективно, до 22% и 26% в Полша и Испания, според резултатите от онлайн допитването.

Италианците в частност се надяват да имат своя възможност да отидат до урните и гласуват за членството си в ЕС, което навява на мисълта, че дори британският вот през юни да доведе до поддържане на статуквото, то това не означава, че неволите на ЕС ще приключат, заяви Боби Дъфи, оглавяващ социалните изследвания към Ipsos-MORI.

В Италия движението „5 звезди“, което настоява за излизане на страната от еврозоната, вече е втората най-голяма политическа сила. Същевременно Националният фронт във Франция също иска държавата да остави единната европейска валута.

Според данните на Ipsos-MORI 49% от хората в осемте държави смятат, че Великобритания ще гласува за напускане на ЕС на 23 юни. Този резултат е по-висок от броя на хората в самата Великобритания, които смятат това – 35%.

Шест държави от ЕС поискаха удължаване на граничния контрол в Шенген

Шест държави от Европейския съюз - Германия, Франция, Австрия, Белгия, Дания и Швеция, искат продължаване от средата на май на гранич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа