Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина простреляният в Киев казахстански опозиционер, съпругата му обвинява президента Токаев (ВИДЕО)

02 юли 2024, 10:48 часа
Реклама

Казахстанският опозиционер Айдос Садиков почина в Киев, след като първоначално оцеля при опит за убийство, но състоянието му в болницата се влоши. Новината съобщи съпругата му Наталия.

Още: Опозиционер от Казахстан оцеля след опит за покушение в Киев

Покушението

На 18 юни срещу Садиков беше извършено покушение в украинската столица - нападателят се приближил до паркиран автомобил и стрелял по опозиционера, като го улучил поне веднъж в главата. Оттогава Садиков бе настанен в болница.

Генералната прокуратура на Украйна посочи двама граждани на Казахстан като заподозрени за убийството - Алтай Жаканбаев и бившия служител на Министерството на вътрешните работи на Казахстан Мейрам Каратаев. На 22 юни Алтай Жаканбаев се предаде на казахстанската полиция.

Опозиционният блогър Айдос Садиков и съпругата му Наталия живеят от 2014 г. в Украйна, където имат статут на бежанци. В Казахстан те се издирват от 2023 г. по обвинение в подбуждане на социална, национална или религиозна омраза.

Садиков критикуваше настоящите власти на Казахстан, включително президента Касим-Жомарт Токаев. Той обвиняваше Токаев, че "работи за Русия".

Вдовицата на Садиков смята, че казахстанските власти са поръчали убийството, и лично посочва Токаев като основен поръчител. Тече разследване.

Още: Близък до Путин президент е поръчал убийство на казахстански опозиционер в Киев? (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес