Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

30 септември 2024, 10:37 часа • 989 прочитания

Австрия тръгна надясно след преломните избори тази неделя (29 септември). Крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ) триумфира и отбеляза първия път след Втората световна война, когато формация с корени в нацистката идеология надделява на национален вот.

Според предварителните резултати (98,6% преброени бюлетини) - антиимигрантската и приятелски настроена към Русия FPÖ печели близо 29% от гласовете, което е почти двойно повече от резултата ѝ на последните избори. Втора е дясноцентристката Австрийска народна партия (ÖVP), която понастоящем оглавява правителството. ÖVP претърпя рекордна загуба и завършва с малко над 26%. Австрийската социалдемократическа партия отбелязва рекордно слаб резултат от 21,1% и е на трето място.

Още: Предварителни резултати: Крайнодесните в Австрия печелят парламентарните избори

Изборите са изключително важни и за България, защото Австрия е последната страна, която ни спира по пътя към сухопътния Шенген. Какво обаче ще се случи, все още не е ясно, защото реденето на ребуса около ново правителство ще е сложен. Австрийската народна партия и Австрийската социалдемократическа партия заявиха, че няма да се коалират с Австрийската партия на свободата начело с Херберт Кикъл.

„Резултатите днес не можеха да бъдат по-ясни“, заяви Кикъл, който е и главен идеолог на FPÖ, пред австрийската обществена телевизия след обявяването на първите резултати. Той твърди, че неговата партия трябва да оглави следващото правителство. 

Какво означава победата на Кикъл за Европа?

Победа на крайната десница в Австрия е още един тревожен знак за Европа, който показва, че подемът на популистките сили няма признаци да намалее. Лидерите на FPÖ смятат унгарския премиер Виктор Орбан, който систематично премахва демократичните свободи в страната си, за модел и обещават да следват примера му. Ако FPÖ успее да създаде коалиция, ЕС ще се сблъска с евроскептичен популистки блок, който ще включва Австрия, Унгария и Словакия, а след изборите догодина - евентуално и Чехия.

FPÖ, основана през 50-те години на миналия век от бивши членове на "SS" и други нацистки ветерани, на тези избори се обяви против чужденците, като обеща да изгради „крепост Австрия“, за да не допуска мигранти.

Кикъл обеща на избирателите, че ако му осигурят победа, той ще бъде техен "Volkskanzler" („народен канцлер“) - прозвище, използвано някога от Адолф Хитлер.

Снимка: Херберт Кикъл, Getty Images

Макар че партията омаловажава нацисткото си минало и се стреми да се представи като антисистемна алтернатива на основните десни и леви формации, тя редовно използва антисемитски фашистки тропи, за да раздвижи своя електорат, пише Politico. Напомняне за дълбокия афинитет на партията към естетиката на Третия райх беше предоставено в петък на погребението на дългогодишен политик от FPÖ, където опечалените изпратиха своя другар, пеейки химна на "SS". Сред присъстващите бяха редица бивши и настоящи лидери на партията.

Да не говорим за антиевропейския уклон на партията и подкрепата за „ремиграция“ на родените в чужбина граждани, които тя смята за неподходящи. Подобни ексцесии ще затруднят създаването на коалиция от FPÖ, но това няма да е невъзможно.

Още: Крайнодесни вилнеят по британските улици: "Ще съжалявате", предупреди премиерът (ВИДЕО)

Ролята на президента и възможните коалиции

Австрийската конституция предоставя последната дума по номинациите за министри и канцлер на президента. Александър Ван дер Белен, бивш лидер на "Зелените", който е държавен глава от 2017 г., не крие своята неприязън си към Кикъл и е малко вероятно да номинира Кикъл за канцлер. Въпреки това за президента ще бъде трудно да пренебрегне силното представяне на FPÖ. Това означава, че партията има големи шансове да изгради съюз с дясноцентристите, които изключиха възможността да работят с Кикъл, ако FPÖ излъчи друг кандидат за висшия пост.

Друга възможност може да е изграждането на съюз между Австрийската народна партия (ÖVP) и социалдемократите в двустранна коалиция, въпреки че от предварителните резултати не става ясно дали партиите ще имат достатъчно места в парламента за това.

Някои наблюдатели смятат, че по-вероятна е тристранна коалиция между ÖVP, социалдемократите и либералната NEOS, като по този начин се изключи FPÖ - въпреки че такава комбинация може да се окаже нестабилна, защото ще обхване идеологическото разделение. Една тристранна коалиция може да има и обратен ефект, като засили антисистемния имидж на FPÖ. Още пет години в опозиция биха могли да донесат на партията дори по-голяма победа в бъдеще.

„Бих предупредил да не се пренебрегва волята на милиони хора“, предупреди Кикъл в следизборна дискусия с други партийни лидери по австрийската телевизия.

Победата на FPÖ е ехо от многобройните силни резултати на крайнодесните партии в цяла Европа през последните две години. По-рано този месец германската антимигрантска партия „Алтернатива за Германия“ отбеляза сериозни успехи на регионалните избори. Тези зашеметяващи резултати последваха миналогодишната победа на Геерт Вилдерс на националните избори в Нидерландия и издигането на власт на Джорджа Мелони в Италия.

Още: "Фашистите вън": Хиляди излязоха на протести в Париж след първия тур на изборите (ВИДЕА)

Аферата "Ибиса"

Само преди пет години FPÖ изглеждаше на ръба на краха, когато беше въвлечена в мащабен скандал, довел до падането на правителството. Т.нар. афера „Ибиса“, предизвикана от таен видеозапис, в който тогавашният лидер на FPÖ обсъжда търговия с политически услуги срещу пари в брой, продължава да занимава австрийските съдилища. Но партията успя бързо да се възстанови под ръководството на Кикъл.

Най-големите губещи сега са от ÖVP, които загубиха близо една трета от избирателите си. Канцлерът Карл Нехамер призна поражението. ÖVP е преследвана от поредица корупционни скандали, предизвикани от разследванията по случая "Ибиса", които принудиха младия канцлер на партията Себастиан Курц да подаде оставка през 2021 г. Въпреки тези грешки, партията е създала мощна политическа машина в Австрия и е почти сигурно, че ще формира част от следващото правителство, както се случва от 1987 г. насам.

Единственият реален въпрос е дали тя рискува да се коалира с FPÖ. Последните ѝ две коалиции с партията - през 2000 г. и 2017 г. - не завършиха добре, въпреки че ÖVP беше в главната роля. Този път тя ще трябва да предостави на FPÖ мястото на водача. Въпреки настояването на ръководството на ÖVP, че няма да приеме сделка с Кикъл, лидерът на FPÖ не е отписал подобно нещо. „Мисля, че ще видим някакво раздвижване“, каза той пред репортери в неделя вечерта.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес