Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-важна ли е Украйна за Путин от Курск и колко струва руската армия: Отговори от украински експерти

13 август 2024, 12:14 часа • 2941 прочитания

Докато Русия още вярва, че може да се справи и да реализира успехи с офанзивата си в Украйна и същевременно да удържи и дори да обърне нещата с украинската армия в Курска област, няма да изтегли необходимите ѝ части от украинския фронт. В това е убеден украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб.

"В Курск трябва да настъпи истинска катастрофа за руснаците, поне на оперативно ниво, с ясна перспектива за разширяване на стратегическо ниво. В този случай те наистина ще започнат да изтеглят части от други оперативни направления, без да им пука за някои малко известни ферми и села в Донецка, Луганска или Харковска област", пише Машовец в личния си канал в Телеграм.

Същевременно той вижда признаци на сериозно забавяне на руското настъпление в най-горещото направление в Украйна - Покровското. Машовец дава конкретни примери в подкрепа на думите си, като прави и по-голямо заключение - ако руснаците продължават да закъсват, лека-полека ще намаляват и спират още повече атаките си в по-маловажните за тях направления, които сега изглежда са Кураховското, участъка на фронта "Времеевски" (първото е от изток на запад към Курахово и Угледар, второто е от юг на север към Угледар), а след това - Харковска област и Купянското направление. Подробности - в дневния ни обзор: Илюзиите на Путин: Украинската армия вече е избита, но да я отблъснете от Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Руската армия и боеспособността ѝ

Междувременно, мониторинговата група Frontelligence Insight, водена от украинския офицер от запаса с прякор Tatarigami, публикува нов анализ, според който средната възраст в руската армия вече е достигнала 38 години - т.е., тя застарява. Данните са на база убити в Украйна руснаци (23 584 случая, за които има данни от близки и приятели в социални мрежи) - в началото на войната средната им възраст е била 30,2 години, сега вече е 37,8 години.

За сравнение, във Виетнам средната възраст на убитите американци е била 23,11 години. А по данни на СЗО, мъжете в Русия живеят средно по 65,6 години, като от тях средно 58,2 години прекарват в живот без значими здравословни проблеми - информацията е отпреди старта на войната в Украйна. Затова и мониторинговата група смята, че възприятието, че Русия може да разчита много дълго време на военен набор с цел големи териториални победи с цената на много на брой жертви е погрешно.

Припомняме, че в Украйна възрастта на армия също не е ниска - има коментари, че е около 40 години.

Още: Зеленски: Путин започна с катастрофата на подводницата "Курск". Сега Курск ще е краят му

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес