Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът на Путин за Украйна: Превземане на още повече, според Bild (ВИДЕО)

15 декември 2023, 09:37 часа
Реклама

Без преговори, без замразен конфликт, дори без спиране на границите на анексираните територии – това е военният план на Путин до 2026 година. Така политическият анализатор на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке представи материал на германската медия, посветен на бъдещето на войната в Украйна.

Планът на Путин за Украйна

Според разузнавателни данни, до които Bild е получил достъп, основното, на което разчита издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, е западната помощ за Украйна да намалява все повече. Другият основен аспект в плана му – говорене за мирни преговори, но всъщност имитация на желание за такива. Вместо това, истинските намерения на Путин са:

  • До края на 2024 г. да се установи пълен контрол над Донецка и Луганска област и да се стигне до река Оскол в Харковска област. С други думи, да има де факто връщане на Купянск и Лиман под руска окупация.
  • До края на 2026 г. руската армия да напредне на запад, превземайки значителна част от Запорожие, Днепропетровска и Харковска област, включително градовете Харков, Днипро (Днепропетровск) и Запорожие.
  • По отношение на Херсонска област – да се удържа отбраната по река Днепър, без да се атакува западния бряг, град Херсон или град Одеса.

Според германски разузнавателни данни, руските власти са готови да губят до 100 000 войници в Украйна всяка година. Пореден пример за отношението към войниците от руското военно командване обикаля социалните мрежи - изоставени да чакат някъде насред нищото автобус за Ростов ранени руски войници:

Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Сутрешната сводка на украинския генщаб показва много интензивни боеве – 110 бойни сблъсъка по протежение на целия фронт. Отново Авдеевка е най-горещата точка – 45 отбити руски пехотни атаки, като 23 са от северния фланг, а 22 – от южния. Генерал Олександър Тарнавски, който командва украинската армия на Таврийското направление, написа в Телеграм, че в последните 3 дни имало по 80 руски щурма дневно в различни важни за отбраната на Авдеевка точки. Руските щурмови групи са предимно до 20 души, действат по-специално с подкрепата на бронирани машини, а за вчерашния ден са убити 414 руски войници и унищожени 23 единици руска бойна техника, сред които 1 танк, 10 зенитни оръдия, 2 артилерийски системи.

(КАРТА) Според сутрешния обзор на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов имало руски тактически успехи при Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), Бердичи, както и при коксохимичния завод. Знаково обаче е, че в сутрешния обзор на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар" няма и една дума за Авдеевка. Изрично украинският генщаб съобщава за париран руски натиск при Степово – говорител на една от украинските бригади в Авдеевка уточни, че руснаците атакуват особено силно в района между Степово и жп линията към Авдеевка, която обслужва коксовия завод, но и че там има толкова много трупове на руски войници, че руската армия се затруднява да ги прибере. Геолокализирани видеокадри показват, че действително руснаците са до жп линията, която се намира северозападно от Степово:

(КАРТА) "Рибар" обаче пише, че около 2% от Маринка още са под украински контрол – руската армия обаче разчиствала, а украинците били в зоната северно от местния водоем. Украинският генщаб съобщава, че украинската армия удържа при Новомихайловка (10 километра югозападно от град Донецк), където са отбити 17 руски пехотни атаки. Геолокализирани видеокадри (18+) с унищожена руска тежка военнна техника и убивани с дронове руски войници показват какво се случва в този район.

(КАРТА) Що се отнася до Бахмут, "Рибар" по смело твърди, че руснаците са се укрепили на позиции по пътя между Григоровка и Богдановка, на няколко километра северозападно от Бахмут. Превземането на тези две селища ще отвори възможност за атака към укрепения район при Часов Яр. При Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут) и Андеевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) руснаците продължават атаките и "разчистват" при Клещеевка според "Рибар", но Семьон Пегов изрично казва, че украинците удържат позициите си, като визира и Богдановка освен височините южно от Клещеевка, които са решаващи за превземането на селото. Украинският генщаб съобщава за отбити руски атаки по целия южен фланг на Бахмут – Клещеевка, Андреевка, но и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), както и че украинската армия се укрепва на нови позиции.

На източния бряг на Днепър, в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) боевете не спират, а "Рибар“ твърди, че украинците се оттеглили "дълбоко в селището" - явно знак, че руснаците така и не могат да ликвидират украинското предмостие там. А в западната част на Запорожието Пегов и украинският военен анализатор Константин Машовец са категорични – руснаците атакуват, за да отблъснат украинците от позициите им при Новопокроповка и Върбово (12 – 18 километра юг-югоизток от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Идеята е да се ликвидира украинският напредък до северните покрайнини на Новопокроповка с флангова атака откъм Върбово, от изток, за да бъде достигнато Работино (10 километра южно от Орехов), което е изцяло в украинско владение. Машовец очаква и руснаците с всички сили да продължат да атакуват Кринки, за да постигнат пълна победа там, дори с цената на много жертви, за да не се случи така, че украинците да продължат и да направят други предмостия през Днепър като това при Кринки.

В направлението към Купянск и Луганска област има активизиране на руснаците – 15 отбити руски пехотни атаки при Синковка, на 8 километра североизточно от Купянск. Семьон Пегов твърди, че руснаците заели нови позиции там – но руснаците не са превзели Синковка въпреки всички опити досега:

ОЩЕ: Украинците отказват да се оттеглят от Маринка, Кремъл иска от Украйна да остане само една област (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес