Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков: Транспортната блокада на Калининград от Литва е безпрецедентен акт

20 юни 2022, 15:58 часа • 3530 прочитания

Решението на Литва да въведе ограничения върху транзита на стоки, пристигащи от Русия към Калининградска област, е пример за ясно изразената русофобска и русоненавистна позиция на Вилнюс. Това съобщи в понеделник, 20 юни, Сергей Цеков, член на комисията по международни въпроси към Съвета на Руската федерация, пред "Известия".

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че забраната на Литва за транзит на стоки до Калининградска област е безпрецедентна и е „в нарушение на абсолютно всичко“. Той добави, че Русия ще анализира ситуацията в рамките на няколко дни, преди да вземе решение какви ответни мерки да приложи.

Виржиния Умбрасене, временно отговаряща за въпросите на Литва в Руската федерация, бе извикана днес в руското външно министерство в Москва, където й бе връчен протест, информира ТАСС. Руското външно министерство поиска незабавно премахване на ограниченията и подчерта, че ако в близките дни транзитът на стоки между Калининградска област и останалата част от територията на Русия през Литва не бъде напълно възстановен, тогава Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на националните си интереси.

Забраната за транзит на стоки до Калининградска област влезе в сила в полунощ на 18 юни. Тя беше въведена като част от петия пакет антируски санкции от западните страни. Според предварителните оценки около 40-50% от всички товари, превозвани между Калининградска област и други региони на Русия, ще попаднат под тази забрана.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес