Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Париж отложи френско-руската министерска среща заради случая Навални

09 септември 2020, 09:16 часа • 1036 прочитания

Официален Париж обяви, че отлага срещата на министрите на външните работи и на отбраната на Франция и Русия, планирана за 14 септември в Париж. Причината е напрежението заради отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Предвид настоящите обстоятелства и след обсъждане с руските власти беше решено заседанието на Френско-руския съвет за сътрудничество за сигурност да бъде отложено за по-късна дата", заяви говорителят на френското външно министерство Аниес фон дер Мил.

Предишната среща „2+2“ (външни работи и отбрана) между Жан-Ив Льо Дриан, Флоранс Парли, Сергей Лавров и Сергей Шойгу през септември 2019 г. в Москва даде старт на „стратегическия диалог“, поискан от френския президент Еманюел Макрон. Френският държавен глава, оценявайки, че Русия гледа твърде много към Китай, тогава положи усилия за това сближаване, за да се опита да въведе климат на компромис в Европа и да разреши украинския конфликт, с нова Студена война с Москва на заден план.

Диалогът, според френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли, досега не е дал "осезаеми резултати". Планираното посещение на президента Макрон в Москва през следващите седмици също може да бъде поставено под въпрос заради случая с Навални.

"Всичко е възможно", заяви френски дипломатически източник пред парижките медии.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес