Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освен НПО: Вече и организации с чуждо държавно участие ще са "нежелани" в Русия

23 юли 2024, 20:50 часа • 1843 прочитания

Руската Дума прие законопроект, предвиждащ възможност за признаване на всякакви чуждестранни организации като "нежелани", включително такива, чиито учредители са чуждестранни държавни агенции.

По сега действащите разпоредби само дейността на чуждестранни НПО може да бъде призната за нежелана на територията на Руската федерация, предаде ASTRA.

С новите текстове се допуска за нежелана да се обявява дейността на всякакви чуждестранни организации, включително тези, чиито основатели са държавни агенции.

Тези нововъведения обаче няма да се прилагат за международни междуправителствени организации, в които Русия членува, както и за организации, които са част от структурата на държавни органи на чужда държава.

Още: Русия забранява The Moscow Times като „нежелана“ организация

Според документа чуждестранна организация - както неправителствена, така и създадена от чужди правителствени агенции - може да се счита за нежелана в Руската федерация, ако нейната дейност "представлява заплаха за основите на конституционната система на Руската федерация, отбранителната способност или сигурността на страната, както и ако такава организация насърчава или възпрепятства номинирането и избирането на кандидати в изборите на Руската федерация, провеждането на референдум и постигането на определен резултат на избори или референдум".

В момента 178 организации са признати за „нежелани“ в Русия. Министерството на правосъдието поддържа този регистър от 2015 г. Преди началото на войната в Украйна в нея имаше само 50 организации.

Още: Русия гласува закона за нежеланите НПО-та

Този списък включва Meduza, The Moscow Times, SOTA, телевизионния канал Dozhd, Феминистката антивоенна съпротива (FAS), Фондацията на Борис Немцов и Greenpeace International.

След като бъде обявена за нежелана, сметките на организацията в Русия се блокират, офисите ѝ се затварят, а според новите поправки на служителите ѝ се забранява да влизат в Русия. Въвежда се и забрана за разпространение на информация - според установената правна практика глоба за участие в дейността на "нежелана" организация може да бъде получена за споделяне на публикация на "нежелана" медия.

За повторно „участие“ в дейностите на "нежелана" организация  се предвиждат до 4 години затвор и до 6 години за нейното създаване.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес