Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

29 юни 2024, 18:45 часа

В Албания 7057 души са се обявили за българи, показват данните, публикувани от "Топ ченъл".

Реклама

Генералният директор на албанския статистически институт ИНСТАТ Елса Дули съобщи днес, че населението на Албания наброява над 2,4 милиона жители, предаде албанската агенция АТА. На пресконференция днес Дули съобщи какви са данните от преброяването на населението в Албания през 2023 г. Тя посочи, че Албания има 2 402 113 жители, което представлява 755 950 семейства със средно 3,2 членове и 1 082 529 жилища, съобщава БТА.

Преброяването от 2023 г., обаче, е първото след като през 2017 г. албанската държава официално призна българите за национално малцинство, поради което се следи с особен интерес.

Още: В РСМ бесни: При преброяването в Албания имало повече българи, отколкото македонци

Населението в Албания наброява 2 412 113 души. Това показват първите данни от преброяването на населението и жилищата в Албания, оповестени от албанския статистически институт ИНСТАТ и цитирани от албанските медии.

Националното преброяване в страната се проведе между 18 септември и 15 ноември 2023 г. Данните, които бяха събрани, се отнасяха до жителите на Албания, техните демографски и социални характеристики, както и за жилищата, здравословното състояние, образованието и работата на хората.

Албанските медии посочват, че се очаква окончателните данни от преброяването да бъдат публикувани през декември 2024 г. Етническата принадлежност, езикът и вярата на албанските граждани бяха единствените въпроси във формуляр от 100 въпроса, които не бяха задължителни и не подлежаха на глоба при отказ от отговор.

Освен българите, други малцинствени общности в страната са тези на гърците – 23 485 души, черногорците – 511, арумъни – 2459, роми – 9813, египтяни (или ашкалии – бел. ред.) – 12 375, бошняци – 2963, сърби – 584, като македонци се определят 2281 души.

Още: Силяновска се загрижи за правата на жените, но не и за македонските българи

3798 души са посочили друга етно-културна принадлежност, 770 души – смесена етно-културна принадлежност, 1142 души не са посочили никаква етническа принадлежност. С "предпочитам да не отговарям" са отговорили 13 507 души.

Остри реакции в Скопие

Преброяването в Албания предизвика гневни реакции в Северна Македония. Медиите в страната информират, че партията в Албания "Македонският алианс за европейска интеграция" не признава резултатите от преброяването, което се проведе през 2023 г.

Причината за реакцията на председателя на партията в Корча Васил Стерьовски е намалелият брой на вписалите се в преброяването в Албания в графата „македонци” – 2281, при 5512 от преброяването през 2011 година, пише БТА.

Още: Милена Милотинова: Скопие отвори фронтове и срещу България, и срещу Гърция, и срещу ЕК

„Дружество Преспа“, организация за защита на правата на македонците в Албания, призова „Европейският съюз да вземе мерки срещу Република България, която върши манипулации с македонците в балканските държави и има дава български паспорти, за да емигрират в Западна Европа заради сиромашество в Албания“.

„В Албания няма етнически българи, направена е груба фалшификация на преброяването“, допълва организацията. Електронното издание на македонския вестник „Илинден“ публикува заглавие „Сред измислените българи повечето са албанци“.

Друг нюанс от преброяването допълнително „вдигна градусите“ в югозападната ни съседка. В преброяването на статистическия институт ИНСТАТ македонците са вписани като „северномакедонци“. Това предизвика реакция от външното министерство на Северна Македония, които отчитат:

"Техническите нередности по пътя на реализирането на преброяването, които постоянно се изтъкваха от македонските асоциации в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на неговото провеждане, доведоха до публикуването на предварителни данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", се казва в реакцията на МВнР.

Още: Българите в Албания протестират срещу фалшифицирането на историята от страна на македонци

"Освен това министерството изразява недоволство и остро реагира на използването на термина "северномакедонци" и използването на името на държава като заместител на етнос", посочват от МВнР на Северна Македония.

В тази връзка Министерството на външните работи на РСМ е привикало посланика си "за спешни консултации, насочени към изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на пропуските и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и подобряване на двустранните отношения с Република Албания".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес