Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оръжията, които Украйна може да използва, за да обстрелва територията на Русия (ВИДЕО)

03 юни 2024, 07:30 часа • 7855 прочитания

Решението на администрацията на Байдън да позволи на Украйна да нанесе удари вътре в Русия с оръжия, произведени в Америка, сбъдва отдавнашно желание на официални лица в Киев, за което те твърдяха, че е от съществено значение за изравняване на условията на игра. Промяната в политиката последва декларации от близо дузина европейски правителства и Канада, че техните оръжия могат да бъдат използвани за стрелба по Русия, пише The New York Times в материал по темата.

Още: Байдън е разрешил на Украйна да нанася удари на руска територия с американски оръжия?

Освободена от тези ограничения, Украйна може да удари Русия с ракети SCALP от Франция и, потенциално скоро, с идентични ракети Storm Shadow, доставени от Великобритания. Въпреки че британският външен министър Дейвид Камерън каза на 3 май, че Украйна трябва да може да атакува Русия със западни оръжия, Лондон все още не е дал пълното си разрешение, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски пред The ​​Guardian в интервю, публикувано в петък.

Още: Украйна да се отбранява срещу Русия на нейна територия: Кой даде позволение за оръжия?

Ракетите SCALP и Storm Shadow имат обсег от около 150 мили или 240 километра и се изстрелват от остаряващите украински бойни самолети, които са от съветско време.

Няколко държави – Великобритания, Германия, Норвегия и Съединените щати - предоставиха на Украйна наземни пускови установки, които могат да изстрелват ракети с по-голям обсег. Тези системи са известни като HIMARS и MLRS пускови установки и те могат също така да стрелят с произведените в Америка армейски тактически ракетни системи или ATACMS, които имат обсег до 290 мили или около 470 километра.

Още: Ракети ATACMS срещу С-400 "Триумф" - двубой и резултат: Уникално ВИДЕО

Въпреки това, при разкриването на новата политика, американски служители казаха, че тяхната политика няма да позволи използването на ATACMS или ракети с голям обсег, които могат да ударят дълбоко в Русия. Освен това Германия засега отказва да дари своята ракета Taurus с обсег от 310 мили или около 500 километра, отчасти поради опасения, че тя ще бъде изстреляна дълбоко в Русия и ще ескалира войната. Сега дори е по-малко вероятно да го направи, каза в интервю в четвъртък Рафаел Лос, оръжеен експерт в Европейския съвет за международни отношения.

Освен това Великобритания, Канада и Съединените щати са доставили на Украйна ракети със среден обсег или наземни бомби с малък диаметър, които могат да достигнат до Русия от разстояние между 80 и 150 километра.

Но новите разрешения може да имат най-голямо въздействие във войната за въздушно превъзходство – особено ако съюзниците позволят с дарените от тях самолети и дронове да атакуват цели във въздушното пространство на Русия.

Още: Военните разходи в света растат с главоломни темпове и достигнаха 2,5 трилиона долара

В петък нидерландският външен министър каза, че Украйна може да използва 24-те изтребителя F-16, които страната обеща, за военни мисии над руска територия. „Ако имате право на самоотбрана, няма граници за използването на оръжия“, каза министър Ханке Бруинс Слот преди срещата на висшите дипломати на НАТО в Прага. „Това е общ принцип“, категорична бе тя.

Още: Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Не е ясно дали Дания ще позволи на 19-те F-16, които изпраща на Украйна, да летят в руското въздушно пространство, където могат да бъдат свалени. Най-малко четири други държави – Полша, Словакия, Словения и Северна Македония, са предоставили бойни самолети от съветската епоха. Великобритания и Турция изпратиха атакуващи дронове с голям обсег, които също могат да летят директно в Русия.

Още: Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Експерт по оръжията обаче уточни, че украинските пилоти все още не са овладели до съвършенство управлението на изтребителя. „Все още украинските пилоти не са овладели военния самолет с достатъчно умения, за да се противопоставят на предимството на Русия. Но има известен потенциал бъдещият флот F-16 на Украйна да удари руска територия“, категоричен бе Рафаел Лос пред The New York Times.

Още: Показно: Как се унищожава руски десантен кораб (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес