Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оргия на полски свещеници доведе стриптизьор до припадък

30 октомври 2023, 11:13 часа

Полският епископ Гжегож Касак бе свален от длъжност, след като стана ясно, че в енорията му е била организирана оргия с участието на свещеници. Случилото се широко обсъждано в страната, а инцидентът привлече вниманието на правоохранителните органи. Възмутени вярващи дори се опитаха да подпалят храма. Накрая дори самият папа се наложи да се намеси.

Реклама

Предозиране с Виагра

В нощта на 31 август викарият Томаш Змарзла, служещ в храма на Благословената Дева Мария Ангелска в полския град Домброва Гурнича решава да организира секс-вечер и кани няколко свещеници. Освен тях в случилото се участва и един секс-работник. Именно заради него за злополучната случка разбират всички. 

Още: Революция с проблеми? Промените на папа Франциск в църквата

Около 1 часа през нощта, когато веселието е в самия си разгар, секс-работникът припада. Според The Times мъжът е прекалил с психотропните вещества, а по информация на Associated Press той е предозирал средство за повишаване на потенцията. Участник в оргията се обажда на Спешна помощ, който преди това е изгонен навън. 

Виагра.  Снимка: iStock

Полският таблоид Fakt привежда подробности за състоянието на припадналия стриптизьор - от устата му излизала пяна.

Още: Боливия разследва 35 членове на католическата църква за сексуални посегателства

Забранено за лекари

Когато медиците пристигнали на място свещениците отказали да ги пусна в божия храм. За да отворят вратата лекарите трябвало да се обърнат за помощ към полицията. Вътре полицаите открили гол 27-годишен мъж с признаци на отравяне. Той бил незабавно хоспитализиран.

Атака срещу църквата, духовенството и вярващите

Организаторът на оргията нарече критиката към случилото се - атака срещу църквата, духовенството и вярващите. 

Още: Разследване в щата Мериленд е установило 158 педофила в католическата църква, жертвите са 600

Макар секс-работникът да е спасен - местната полиция е решила да проучи внимателно обстоятелствата около произшествието. Повод за това е било "неоказването на помощ на човек, намиращ се в ситуация, която би могла да представлява опасност за живота му".

Гей оргия

Полската преса веднага определи събирането като гей-оргия. До колко това съответства на действителността не е ясно. Викарият, организатор на събирането Томаш Змарзла вярва, че е бил оклеветен.

Според него коварната дума "оргия" не описва напълно, случилото се зад вратите на храма. Той обвинява за нападките враговете на католическата църква

Още: Над 200 хил. деца са били жертва на свещеници-педофили във Франция

Опит за палеж

В нощтана 21 септември неизвестен се опитал да запали базиликата, точно на мястото, на което се предполага, че се е състояла оргията. Пожарникарите са успели да потушат огъня и задържали подпалвача.

Приключения от миналото

По-рано Ватикана разпусна Сосновецката семинария заради бой в гей-клуб, в която участвал ректора. Тогава именно епископ Гжегож Касак го лишава от сан и му забранява да води служби, както и да живее в енорийския дом.

Строгата, но закъсняла реакция на епископа е свързана с това, че подчинените му редовно попадат в съмнителни истории. 

Nрам на Благословена Дева Мария Ангелска. Снимка: iStock

Само преди няколко месеца, през март, в епархията е убит 26-годишен дякон. Прокуратурата повдига обвинение срещу 40-годишен свещеник. През 2010 година ректорът на Сосновецката семинария предизвиква бой в гей-клуб. Тогава Касак решава да не наказва провинилия се прекалено строго, но след намесата на Ватикана цялата семинария е разпусната.

И този път наказанието е сериозно - Папа Франциск реагира на случилото се бързо и сваля от длъжност епископа.

Полски епископ подаде оставка заради секс скандал и помоли за прошка

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес