Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо"

17 октомври 2024, 16:26 часа • 1822 прочитания

Преди заседанието на Европейския съвет на 17 октомври унгарският премиер Виктор Орбан направи първи коментар за "Плана за победа" на украинския президент Володимир Зеленски. Той бе представен пред парламента на Украйна в сряда, а днес - пред евролидерите в Брюксел.

Още: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

„Това, което той изложи вчера в украинския парламент, беше повече от плашещо“, написа Орбан във Facebook и добави, че вместо да се изпращат повече оръжия в Украйна, е необходимо да има прекратяване на огъня и мирни преговори. Именно това всъщност е целта в плана на Зеленски, по думите на самия украински лидер.

Още: Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

Припомняме, че точка №1 от стратегията на украинския президент е скорошна покана на НАТО за членство на Киев. Останалите 4 публично известни точки включват неядрено въздържане на Русия, оръжия за Украйна, съвместна защита на ключовите ресурси и др. Три от приложенията са секретни.

Орбан: "ЕС влезе зле организиран във войната и я губи"

"Аз съм от тези, които настояват Европейският съюз да промени настоящата си стратегия. Европейският съюз влезе в тази война със зле организирана, зле изпълнена стратегия, изградена въз основа на лошите изчисления, за които отговаря предимно председателят на Европейската комисия. Губим тази война, затова стратегията не работи. Трябва да направим промяна!", написа унгарският премиер, без да споменава, че през февруари 2022 г. диктаторът Владимир Путин даде началото на агресивната война в Украйна.

Още: "Унгарците ли са виновни за съветската инвазия?": Фон дер Лайен в свиреп сблъсък с Орбан пред евродепутатите (ВИДЕО)

Снимка: Kremlin.ru

"Но това не означава, че се нуждаем от повече войни, по-опасни оръжия и далекобойни оръжия - трябва да преминем към мирна стратегия вместо военна стратегия. Имаме нужда от прекратяване на огъня и мирни преговори!", добави премиерът, който през юли се срещна с Путин в Москва и това предизвика частичен бойкот на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Още: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Орбан зове Макрон и Шолц да преговарят с Русия

Орбан заяви, че ще призове германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон да започнат преговори с руснаците „от името на целия ЕС“ възможно най-скоро, за да „намерят изход от тази ситуация“.

Шолц вече обяви, че има готовност да обсъжда с Путин справедлив мир в Украйна.

Още: Унгария блокира компенсациите на страните от ЕС за оръжието за Украйна. Блокът прави нов фонд?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес