Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан: Няма да участваме в операции на НАТО срещу Русия

06 юни 2024, 15:06 часа
Реклама

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази позиция "против" участието на Будапеща в евентуални "операции" на НАТО срещу Русия на територията на Украйна.

Орбан обаче разчита на НАТО да спаси Унгария при нападение

Той влезе в противоречие, защото даде да се разбере, че се уповава на НАТО за защита на унгарската страна, която е член на Алианса. Орбан отхвърли идеята за възстановяване на наборната военна служба в Унгария, като вместо това заяви, че разчита на НАТО за "колективна отбрана".

В интервю, което даде за Hungary Today, Орбан не предостави подробности относно позицията си срещу включване в натовски операции в Украйна. Вероятно става дума за все по-горещата тема ще прати ли Алиансът военни инструктори на украинска територия с цел обучаване на военни за по-нататъшна защита срещу руския агресор: Обрат: Преговорите за изпращане на френски военни инструктори в Украйна продължават.

Идеята за западни сухопътни войски в Украйна беше лансирана през февруари от френския президент Еманюел Макрон и бе приета от европейските и натовските лидери със смесени реакции. От Кремъл пък заявиха, че ако това се случи, то конфликтът НАТО-Русия ще е "неизбежен": Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции".

За Орбан отдавна е ясно, че не само използва реториката на диктатора Владимир Путин, но и с реални действия блокира помощи на ЕС за Украйна, както и санкции срещу режима в Кремъл: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин.

Унгарският премиер е против европейска армия

Той разкритикува концепцията за европейска армия, заявявайки, че „отговорността за унгарската кръв не може да бъде прехвърлена на никоя империя“.

Снимка: Getty Images

Орбан наблегна в интервюто на поддържането на добри отношения както със САЩ, така и с Китай, и разкритикува "скритото сътрудничество" с Русия от страна на западноевропейските държави. "Действията на Унгария са прозрачни и се основават на националния ѝ интерес", твърди той.

Орбан не иска нито Фон дер Лайен, нито Европейски парламент

Орбан разкритикува ролята на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия - призова за връщане на управленските права на Съвета на държавните и правителствените ръководители и за премахване на настоящия Европейски парламент.

"Нуждаем се от председател на Комисията, който да знае, че ние сме нейните работодатели", заяви унгарският премиер.

Още: Виктор Орбан не смята, че Русия ще нападне НАТО

Условие за Рюте, за да стане ръководител на НАТО

По темата за бъдещото ръководство на НАТО той каза, че Унгария подкрепя кандидата на Румъния - Клаус Йоханис - пред министър-председателя на Нидерландия в оставка Марк Рюте.

Унгария се смята за основната останала пречка пред Рюте. Пред унгарския новинарски сайт Mandiner Орбан заяви, че иска нидерландският политик да се откаже от свои изказвания по адрес на Унгария, които Будапеща смята за унизителни, съобщи БТА. Също настоява да бъде дадена гаранция, че Будапеща няма да трябва да участва в операциите на НАТО срещу Русия в Украйна.

Още: Орбан: Унгария е единствената страна в ЕС, чиито граждани умират в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес