Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опустошителни поражения: Украинците хакнаха Руския космически център, унищожени са данни за военното министерство за милиони долари

24 януари 2024, 14:19 часа • 9609 прочитания

Украински хакери са разбили руския Изследователски център по космическа хидрометеорология "Планета" и по-конкретно най-големия му Далекоизточен филиал. Те са проникнали в базата данни и са унищожили 280 сървъра, като обемът на унищожената информация е около 2 петабайта (200 милиона гигабайта) данни.

Последствията от хакерската атака са "опустошителни", съобщава пресслужбата на Главното разузнавателно управление на Украйна в телеграм канала си.

"Планета" е руско държавно предприятие на федерално ниво, което се занимава с получаване и обработка на данни от сателити и предоставя информацията на повече от 50 държавни ведомства, включително руското военно министерство,  Генералния щаб на руската армия, министерството на извънредните ситуации, Роскосмос. 

ОЩЕ: Шойгу ближе рани: Украинските хакери го оставиха без важна документация за 500 военни обекта в Русия 

Унищоженият цифров масив е на стойност минимум 10 милиона долара. Сред загубените безвъзвратно данни има "уникални изследвания, разработени през годините", се отбелязва в съобщението.

Работата на далекоизточния център в момента е парализирана. "Суперкомпютрите" на центъра, всеки с цена заедно със софтуера от 350 хиляди долара, е напълно спряла. "В условията на строги санкции срещу Русия на практика е невъзможно тя да се снабди отново с такъв софтуер", се изтъква в съобщението.

ОЩЕ: Украйна във възторг: Интернетът на Путин е спрян от "кибердоброволци"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес