Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

21 май 2024, 12:42 часа • 1786 прочитания

ООН продължава да признава легитимността на Володимир Зеленски като президент на Украйна и след 21 май 2024 г., когато мандатът му мандатът му вече е изтекъл.

"За нас президентът Зеленски остава държавен глава на Украйна и човекът, към когото генералният секретар се обръща, когато трябва да се свърже с украинския лидер", заяви говорителят на главния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Защо Зеленски е легитимен?

Петгодишният президентски мандат на Зеленски изтече на 20 май. Съгласно украинското законодателство - по време на военно положение не се провеждат президентски избори. От Централната избирателна комисия на страната обясниха, че правомощията на украинския лидер ще продължат до избирането на следващия държавен глава.

Именно затова и изборите в Украйна тази година бяха отложени - защото украинските граждани, останали на окупираните от Русия територии, и тези, които избягаха от войната в чужбина, няма да могат да дадат своя глас. Така че украинското правителство официално разясни, че твърденията как Зеленски повече няма да бъде законен президент, не са нищо друго освен руска пропаганда.

Още: Зеленски остава легитимен президент и след изтичането на мандата му през май: Ето защо

Руската пропаганда от известно време насам активно опитва да прокара наратива за нелегитимността на Зеленски, включително с изказвания на диктатора Владимир Путин. Изникна и въпросът доколко самият Путин е законен президент на Русия - изборите през март бяха проведени при пълно разчистване на опозицията и според западните анализатори са фалшифицирани и нагласени.

Още: Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА)

"Страните, които помагат за мирното уреждане на конфликта в Украйна, трябва да имат предвид, че мандатът на Володимир Зеленски като президент изтича на 20 май" - това заяви Василий Небензя, който е постоянен пратеник на Русия в ООН. Москва обаче не промени позицията на Организацията на обединените нации.

Още: Космически оръжия: Този път САЩ блокираха резолюция на Русия в ООН

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес