Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН де факто поиска Русия да върне АЕЦ Запорожие на Украйна

12 юли 2024, 07:25 часа • 1858 прочитания

Общото събрание на ООН одобри резолюция относно безопасността и сигурността на ядрените съоръжения на Украйна, включително Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Резолюцията, която беше внесена от Украйна с подкрепата на над 50 държави съвносители, беше приета със значителен консенсус, като 99 държави членки гласуваха "за", 9 "против" и 60 "въздържал се". По същество тя призовава Русия да върне контрола върху АЕЦ Запорожие на Украйна. А против гласуваха Русия, Беларус, Бурунди, Северна Корея, Куба, Мали, Сирия, Никарагуа и Еритрея: "Грийнпийс" осъди руските планове за рестарт на АЕЦ "Запорожие"

В резолюцията се изразява "сериозна загриженост относно несигурната ядрена безопасност и сигурност в АЕЦ Запорожие". Тя подчертава значението на "седемте незаменими стълба" на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за осигуряване на ядрена безопасност и сигурност и призовава всички страни да го прилагат изцяло.

Още: МААЕ: Всички 7 стълба на ядрената безопасност бяха нарушени в АЕЦ "Запорожие"

Ситуацията в АЕЦ Запорожие

Запорожие, най-голямата атомна електроцентрала в Европа и една от 10-те най-големи в света, и град Енергодар са под контрола на Русия от март 2022 г. Оттогава страховете от ядрена катастрофа продължават, тъй като Москва и Киев взаимно се обвиняват в обстрел близо до централата, пише Анадолската агенция, но не посочва, че Русия де факто махна всички квалифицирани украински служители и експерти на централата и я минира: Минирането на АЕЦ Запорожие си остава: МААЕ потвърди

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес