Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийският огън ще премине по червения килим в Кан

14 май 2024, 13:50 часа
Реклама

Олимпийският огън ще мине по червения килим на кинофестивала в Кан на 21 май, съобщи АФП. Огънят ще бъде носен от френския параолимпиец Арно Асумани. Организаторите на Олимпиадата в Париж, със съгласието на кметството на Кан, предложиха огънят да мине по червения килим, се казва в официално изявление.

Още: Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

Кан и Олимпийските игри

Снимка: Getty Images

Международният кинофестивал в Кан започва днес, 14 май, и ще продължи до 25 май. Вечерта на 21 май ще бъде прожектиран филмът "Олимпийци! Франция на игрите" ("Olympiques! La France des Jeux") - документална продукция, чийто режисьор е Микаел Гамрасни.

Ирис Кноблок - президент на фестивала, и директорът Тиери Фремо, обявиха, че така ще бъде отбелязан един век участие на олимпийските игри. Олимпийски и паралимпийски шампиони - Давид Дуиле, Ги Дрю, Жан Галфионе, Селин Жерни, Лор Манаду, Седрик Нанкин, Лор Флесел, ще присъстват на фестивала. 

Олимпийският огън ще се завърне в Кан на 18 юни в рамките на обиколката на Франция по повод игрите преди началото на Олимпиадата в Париж, която ще се проведе от 26 юли до 11 август, съобщава БТА.

Още: Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес