Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оградата не успява да спре бежанския наплив към Унгария

14 февруари 2016, 17:38 часа • 3601 прочитания

Унгарските власти обградиха страната си с гранична стена, която да държи извън пределите й близкоизточните бежанци. Но броят на мигрантите, преминаващи през сръбско-унгарската граница, отново нараства, пише германското издание Der Spiegel.

Будапеща ще отговори на предизвикателствата, които носи приближаващият пролетен сезон, с изпращането на допълнителни сили за охрана на националните граници.

Премиерът Виктор Орбан беше сигурен, че граничната ограда е „почти идеално средство“ за спиране на „мигрантския поток“, а т.нар. „унгарски модел“ се превърна в образец за държавите от бившия Източен блок. Сега обаче по всичко изглежда, че той се пропуква – при това до голяма степен и заради високите подкупи, плащани от трафикантите, превеждащи бежанци по пътя им към Европа.

„Идеята за гранична ограда се провали“, призна говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач. „Освен това никога не сме казвали, че оградата е единственото решение. Защитаваме границата чрез полиция и войници, и наказваме сурово нелегалното й пресичане“, обясни Ковач. Политолозите са категорични обаче, че бежанците отново ще се превърнат в централна тема на обществените дебати.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес