Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: НАТО обяви пътя на Украйна към Алианса за "необратим"

11 юли 2024, 09:18 часа • 1928 прочитания

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви "необратимия" път на Украйна към Алианса, като подчерта, че текущите ангажименти на отбранителния съюз към Киев "представляват мост към членството на Украйна".

В декларацията, която страните членки на НАТО подписаха на 10 юли по време на срещата на върха във Вашингтон, също е упоменат "необратимия" процес на членство. Конкретни срокове обаче няма.

Още: Главчев във Вашингтон: Украйна може да разчита на нас в справедливата си битка срещу Русия

Какво пише в декларацията на Алианса?

"Напълно подкрепяме правото на Украйна да избере собствените си мерки за сигурност и да реши собственото си бъдеще без външна намеса. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана в Алианса. Приветстваме конкретния напредък, постигнат от Украйна след срещата на върха във Вилнюс, по отношение на необходимите реформи в областта на демокрацията, икономиката и сигурността", казват лидерите на държавите членки.

Още: Анализ: Време е за заместници на НАТО

"Тъй като Украйна продължава тази жизненоважна работа, ние ще продължим да я подкрепяме по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО. Отново потвърждаваме, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени.

Снимка: Getty Images

Решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета НАТО-Украйна, съчетани с текущата работа на съюзниците, представляват мост към членството на Украйна в НАТО. Съюзниците ще продължат да подкрепят напредъка на Украйна по отношение на оперативната съвместимост, както и допълнителните реформи в областта на демокрацията и сектора за сигурност, които външните министри на НАТО ще продължат да оценяват чрез адаптираната годишна национална програма", гласи официалната позиция.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

Столтенберг заговори за "мост" на Киев към Алианса

"Има силно послание от съюзниците в НАТО, че наистина искаме Украйна да се присъедини, и работим с нея, за да се случи това", каза Столтенберг. "Пълният пакет, който имаме с Украйна, дългосрочният ангажимент, доставката на повече оръжия, включително повече F-16, двустранните споразумения за сигурност и пакетът за оперативна съвместимост. Всичко това представлява, както го наричаме, мост към членство. Това са конкретни действия, които ще доближат Украйна до членството", посочи Йенс Столтенберг.

Още: "Украйна ще спре Путин": Байдън откри срещата на НАТО със силна реч (ВИДЕО и СНИМКИ)

Още средства

През предишните дни на срещата на върха съюзниците от НАТО обявиха плановете си да предоставят на Украйна минимално базово финансиране в размер на 40 млрд. евро (43 млрд. долара) през следващата година, ново военно командване в Германия, което да обучава и екипира украинските войски, както и допълнителни ангажименти в областта на противовъздушната отбрана.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще назначи нов високопоставен представител на НАТО в Киев, който да "задълбочи институционалните отношения на Украйна с Алианса и да служи като фокусна точка за взаимодействие на НАТО с висши украински служители".

Още: Столтенберг не даде големи надежди на Украйна за скорошно членство в НАТО

Киев изрази надежда, че тазгодишната среща на върха на НАТО ще даде по-категоричен сигнал за бъдещото членство на Украйна в Алианса. Американски официални лица дадоха да се разбере, че е малко вероятно страната да получи покана.

Още: Глас от НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

По време на дискусия с американски конгресмени сенаторът от Демократическата партия Джийн Шахин заяви, че членството на Украйна в НАТО не може да се осъществи, докато страната е в "открит конфликт с Русия".

"Мисля, че целта е да се осигури мост към членство в НАТО", каза той. "Това е част от целите на нашите споразумения за сигурност със САЩ и Украйна".

Още: Италия увеличава още военната помощ за Украйна през 2025 г. - 4% от парите на НАТО идват от Рим

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес