Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Германия поръчала 17 системи за противовъздушна отбрана IRIS-T за Украйна

04 септември 2024, 20:32 часа • 3329 прочитания

Берлин поръча още 17 системи за противовъздушна отбрана IRIS-T за Украйна, съобщи германският канцлер Олаф Шолц днес.

Новите 17 единици ще бъдат изпратени на Украйна в допълнение към шестте други системи, които вече са доставени. До края на 2024 г. Украйна може да очаква да получи още 4 системи IRIS-T с различен обсег на действие. Това заяви през август говорителят на правителството Волфганг Бюхнер.

Още: Германия ще прехвърли шест системи за ПВО IRIS-T на Украйна

"До 2026 г. Украйна трябва да получи от Германия 24 системи IRIS-T - 12 от версиите със среден обсег и 12 с малък обсег", заяви неназован германски правителствен служител пред Bloomberg. „Това показва, че германската подкрепа за Украйна не стихва“, добави Шолц във военновъздушна база край град Кил, предаде БГНЕС.

Според канцлера Берлин е планирал и осигурил финансирането и сделките предварително, „така че Украйна да може да продължи да разчита напълно“ на Берлин и в бъдеще. Информацията бе потвърдена и от Bloomberg.

Още: Шолц за призива на Зеленски: И дума не може да става Запада да сваля ракети и дронове над УкрайнаПървоначално колеблив партньор, Берлин се превърна във втория по големина военен донор на Украйна след САЩ. германският канцлер Олаф Шолц обаче все още не желае да доставя някои ключови способности, а именно ракети с голям обсег „Таурус“.

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли съюзниците обещаха да доставят десетки системи за противовъздушна отбрана през следващите месеци. По-бързите доставки на средства за противовъздушна отбрана са още по-важни сега, когато на 26 август Русия започна най-голямата си въздушна атака срещу Украйна по време на пълномащабната война. 

Още: Шолц: Украйна подготви атаката в Курск в изключителна дискретност

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес