Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: България подписа с Германия за ПВО комплекси IRIS-T

06 септември 2024, 18:29 часа • 4004 прочитания

Министрите на отбраната на България и на Германия Атанас Запрянов и Борис Писториус подписаха Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-TНовината обявиха от Министерство на отбраната. 

Подробности за проекта

Припомняме, че проектът за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси „IRIS-T“ беше приет от Народното събрание на 8 август тази година. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. ОЩЕ: Министърът на отбраната заминава за Германия, за да участва в групата за помощ на Украйна

България е заявила намерение за закупуване на 1 брой IRIS-T SLM на обща стойност 182 млн. евро, или малко над 356 млн. лв. В рамките на проекта е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя модификации на системата и на един брой система за далечен обсег.

Предвижда се първият етап на проект да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжена техника.

Тук трябва да се отбележи, че неколкократно, в коментари от източници от Въоръжените сили на Украйна и украинските ВВС, е подчертавано, че IRIS-T има 100% успеваемост при свалянето на руски ракети, когато системите там са използвани. ОЩЕ: На комисия: България се цели да купи доказалите се в Украйна ПВО комплекси IRIS-T

България продължава с подкрепата за Украйна

Министърът на отбраната днес е в германския град Рамщайн за среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна.

"България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнениена решенията на Народното събрание", заяви Запрянов в своето изказване на заседанието на министрите на отбраната от Контактната група. 

В контекста на търсенето на съвместни решения в подкрепа на украинската страна беше и проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна. ОЩЕ: Зеленски пред групата "Рамщайн": Русия трябва да бъде мотивирана да търси мир (ВИДЕО)

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес