Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Великобритания всъщност не давала на Украйна да стреля със Storm Shadow по Русия

12 юли 2024, 11:08 часа • 1452 прочитания

Обрат в политиката на Великобритания относно използването на британски оръжия от Украйна за обстрел по цели на руска територия - новият премиер Киър Стармър от Лейбъристката партия поясни, че Лондон не е давал разрешение на Киев да прави това с далекобойните ракети Storm Shadow.

От "Даунинг стрийт" обаче заявиха, че всъщност обрат няма - политиката винаги си е била такава.

Още: Без България: Над 20 членки на НАТО създадоха рамка за сигурност на Украйна

Зеленски се похвали, но Лондон го отряза

Британското правителство разреши на Киев да изстрелва ракетите срещу цели в окупирания Крим и континентална Украйна, откакто те бяха доставени миналата година, но е забранило на Украйна да ги използва за поразяване на цели на територията на Русия. Причината - опасения, че подобен ход ще доведе до ескалация на войната и може да въвлече Обединеното кралство в конфликт с Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в сряда вечерта, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, че е получил разрешение да използва стратегически крилати ракети в Русия. Той сподели снимка с Киър Стармър с описание: "Тази сутрин научих за разрешението да използваме ракети Storm Shadow срещу военни цели на руска територия. Днес имахме възможност да обсъдим практическото изпълнение на това решение".

Още: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

Нужен е подпис от 3 държави

Източници на британския вестник The Telegraph са потвърдили, че ракетите не са били използвани с тази цел през 2024 г. Зеленски ще трябва да "потърси гаранции другаде", преди Украйна да може да изстреля Storm Shadow по руска територия, посочват те.

Високопоставен източник от сферата на отбраната е казал, че ситуацията има доста повече нюанси, отколкото е предполагал президентът на Украйна. Разрешението за изстрелване на ракети в Русия ще изисква подпис от три държави, една от които е Обединеното кралство. Франция произвежда Storm Shadow заедно с Великобритания, като френският вариант на ракетата е SCALP.

Още: Оръжията, които Украйна може да използва, за да обстрелва територията на Русия (ВИДЕО)

"Това няма да се случи", добавя източник на The Telegraph на въпрос дали Украйна ще изстреля Storm Shadow към Русия.

По-рано тази година бившият външен министър Дейвид Камерън се срещна със Зеленски в Киев и направи коментари за правото на Украйна да се защитава. Те бяха изтълкувани от Русия като "опасна" заплаха за използване на дарените от Великобритания ракети на руска територия.

Адмирал сър Тони Радакин - началник на Щаба на отбраната на Великобритания - по-късно поясни, че крилатата ракета може да се използва само на територията на Крим и в континенталната част на Украйна, т.е. по окупираните земи в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

В четвъртък Зеленски сякаш призна, че не е дадено пълно разрешение за трансгранични удари със Storm Shadow. "Получихме много добри послания от лидера на Обединеното кралство", каза той на пресконференция на НАТО, но заяви, че все още не е взето решение.

Още: Украйна да се отбранява срещу Русия на нейна територия: Кой даде позволение за оръжия?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес