Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Европейците масово вярват в победата на Украйна

16 февруари 2023, 21:35 часа
Реклама

61% от гражданите на ЕС смятат, че Украйна ще победи Русия. Най-много вярват в Полша – 81%, а най-малко в Италия – 51%. Това сочат данни от проучване на EUpinions.

Интересното е, че вторите най-големи неверници след италианците са германците – 45% от тях не вярват в украинска победа.

66% от европейците вярват и, че Русия е виновна за войната, докато само 11% хвърлят вината на САЩ. В Италия процентът на вярващите, че Путин е отговорен, е най-нисък – 54 на сто, а в Полша е 88 на сто.

Същевременно 68% от гражданите на ЕС вярват, че руската атака срещу Украйна е атака и срещу ЕС. Най-ниското ниво в това отношение е в Белгия – 64% вярващи. А 62% от европейците вярват, че украинците се бият не само за своята свобода и просперитет, но и за европейските. Отново в Германия и Италия са най-големите неверници, но дори там 59% от запитаните споделят позицията, че Украйна воюва и в защита на Европа.

Учудващо или не, но 75% от участвалите в проучването граждани на ЕС са на мнение, че Украйна сама трябва да реши кога трябва да преговаря за мир. Най-ниският процент отново е в Италия, но и той е много висок – 65 на сто.

По въпроса дали санкциите на ЕС срещу Русия работят обаче има най-голямо недоверие – никъде, освен в Полша, няма повече от 50%, които да го вярват. Много от запитаните обаче не могат да кажат дали работят или не – около една пета от давалите отговор, тоест неверниците по отношение на санкциите са колкото вярващите в ефекта им. 40% от участвалите в проучването вярват в ефекта на санкциите, 40% не вярват, а 20% не знаят.

Изследването е извършено през декември, 2022 година. Участвали са почти 13 300 граждани на ЕС.

Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес