Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново правило за отваряне на вратата по време на шофьорските изпити: Ето кога ще се въведе в цяла Европа

08 март 2024, 12:51 часа
Реклама

Ново правило по време на шофьорските изпити ще бъде въведено в цяла Европа с цел да се предотвратят злополуки с отворени врати на автомобила.

Така нареченото правило "Dutch Reach" скоро ще стане стандартна част от шофьорските изпити - това е правилото за отваряне на шофьорската врата с дясната ръка при слизане от автомобила.

Поредица от нови правила за по-безопасни пътища, включително по-ниска граница на алкохол за начинаещи шофьори, бяха одобрени от Европейския парламент тази седмица. Една мярка се откроява: скоро изпитващите по кормуване ще трябва да проверяват дали кандидатът отваря вратата правилно.

Още: Нови правила при изпитите за шофьори в Европейския съюз

"Dutch Reach" изисква водачите винаги да използват ръката от другата страна на вратата, когато излизат от превозното средство. Както подсказва името, този ход е вграден oт десетилетия в холандския протокол за шофиране, поради широкото използване на велосипеди в страната, които трябва да споделят пътищата с автомобилите.

Ако колата е с обратен волан?

Трафикът на повечето места в Европа е от дясната страна на пътя, шофьорите седят отляво. В малкия брой държави членки на ЕС, които шофират отляво, това са Ирландия, Малта и Кипър, шофьорите вече ще трябва да отварят вратите на автомобила си с лявата си ръка.

Още: "Пълна порнография": Напрежение сред автоинструкторите заради нови правила при шофьорските изпити

"Повечето хора бързо си мислят, че са добри и сигурни шофьори. Те често подценяват колко малък момент на невнимание може да има големи последствия. Номерът ще бъде да убедим дори тези хора да променят поведението си с въвеждането на това правило", казват специалистите.

Все пак специалистите съветват, че винаги е по-добре да погледнете в огледалото за обратно виждане и да отворите вратата с ръката, която е най-отдалечена от вратата. По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи приближаващ велосипедист. Сега зависи от държавите членки да разгледат новите правила. След това досието ще отиде в новия Европейски парламент, който ще встъпи в длъжност след изборите на 9 юни, предаде "Фокус".

Още: КС реши: Не плащаш глоба - няма проблем да си върнеш шофьорската книжка

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес