Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново изригване: Вулканът Етна вече има нов връх поради натрупаната пепел

11 юли 2024, 20:30 часа • 3214 прочитания

Новият "връх" на Етна вече е кратерът Ворагине. С натрупаната по време на последните изригвания лава той е достигнал височина от 3369 метра, изпреварвайки югоизточния кратер с приблизителна височина 3347 метра, предаде БГНЕС.

Кратерът Ворагин, който бе в застой повече от три години, отново е на фокус след последното си изхвърляне на пепел на 3 април 2021 г. Неговата височина започна да "расте" на 14 юни с много слаба активност.

Заради пепелта, образувана от последното изригване на Етна, многобройни полети, пристигащи в Катания, са пренасочени към летище Палермо. Това съобщи Gesap, компанията, която управлява летището, носещо имената на Фалконе и Борселино.

Още: МВнР предупреждава: Не пътувайте до Сицилия заради вулканите Етна и Стромболи

Очаква се постоянното развитие на активността на вулкана и последващите решения на местните власти.

Етна, регистрира постепенно увеличаване на активността на Стромбола в кратера Ворагине. Впоследствие се потвърди прогнозният модел за движението на облака с пепел, който се придвижи в южна посока, което пък създаде смущения.

Центърът на източника на вулканичния трус беше разположен точно на изток на височина около 2800 метра над морското равнище. Инфразвуковата активност е била висока.

Още: Кратер на вулкана Етна изригна след 4-годишен покой (ВИДЕО)

В следващите три седмици се наблюдаваше постепенно увеличаване на интензитета на явлението, а от 28 юни започна и изригването на малки потоци лава, които се изливаха в съседния кратер Бока Нуова.

Около устията при взривна дейност израства нов конус, който за няколко дни достига височина от няколко десетки метра над мястото, където е започнала дейността.

Вечерта на 4 юли активността във Ворагине се засили, като започна изтичането на потоци с лава.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес