Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият Европейски парламент избира председатели

16 юли 2024, 07:26 часа • 662 прочитания

Европейският парламент (ЕП) се събира днес в Страсбург на първата си сесия. Трябва да бъдат избрани председател и 14 заместник-председатели. В сряда (17 юли) ще бъдат избрани  петима квестори, а на 18 юли - нов председател на Европейската комисия.

Ако бъде избрана от членовете на ЕП, Урсула фон дер Лайен ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите пет години.

ОЩЕ: Потвърдено: Европейските лидери се разбраха за разпределението на постовете в ЕС

След учредяването на новия Парламент, членовете на ЕП трябва да изберат своя председател за следващите две години и половина.

Председателят се ползва с широк спектър от изпълнителни и представителни правомощия, обхващащи „всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане“.

Кандидатите за председател могат да бъдат издигнати от политическа група или от група членове на ЕП, достигащи ниския праг, т.е. 1/20 от членовете на ЕП. Преди гласуването кандидатите разполагат с 5 минути за кратко изявление.

Тайното гласуване изискват абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, т.е. 50% плюс един.

ОЩЕ: Радан Кънев: Има предварителна сделка за разпределение на ключовите позиции в Евросъюза

Има две номинации за председател на Европарламента - на Роберта Мецола и Ирене Монтеро, според информация на сайта на ЕП.

След избора на своя председател Парламентът ще избере и своите 14 заместник-председатели и петима квестори, които съставляват Бюрото на Парламента.

Очаква се новият европарламент да изрази силна подкрепа за Украйна. В сряда сутринта лидерите на политическите групи ще направят изявления относно необходимостта ЕС да продължи да подкрепя Украйна, а в късния следобед ще бъде гласувана резолюция.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес