Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови две руски дестилерии бяха поразени от украински дронове (ВИДЕО)

28 октомври 2024, 05:58 часа • 2076 прочитания

Поредна атака с дронове порази обекти на територията на Русия. Цел отново са дестилерии – това е продължение на случилото се в края на миналата седмица, когато бяха ударени 3 дестилерии. Смисълът на ударите - промишленият спирт се използва за отстраняване обледяването на самолетите, като за една машина само отиват 400 литра спирт за един курс по оценки на експерти.

За втори път е ударена дестилерията в село Красно, Воронежка област. Поне два безпилотни летателни апарата са поразили предприятието "Етанол спирт", в Новохоперски район: Украинска атака с дронове в Русия, ударени са дестилерии (ВИДЕО)

Малко по-късно стана ясно, че е ударено още едно предприятие – Анинският спиртозавод. Той се намира също във Воронежка област. В непосредствена близост има и петролопреработваща мощност - предприятието "Аннанефтепродукт".

Местният губернатор Александър Гусев потвърди атаките в официалния си канал в Телеграм. За Анинския спиртозавод Гусев твърди, че при атаката са ранени двама души, избухнал пожар, но вече бил потушен. "От пожара са пострадали няколко сгради и постройки с различно предназначение, както и оборудване. Извън предприятието огънят е засегнал два гаража с автомобили. Повредена е дограмата на една жилищна сграда и участък от електропровод", казва той.

Още: Още една руска дестилерия пламна след атака с дрон (ВИДЕО)

"Във второто предприятие в Новохоперски район покривът на една стопанска постройка и резервоар са повредени при падане на БПЛА. Нямаше пожар", добавя Гусев. Той пише за 10 свалени дрона, но в официалната сводка на руското военно министерство е посочено, че е свален едва 1 дрон във Воронежка област и общо 21 тази нощ над руска територия.

Междувременно в т.нар. Воронежки хали избухна пожар. Пламъците са обхванали площ от 800 квадратни метра според данни на руското министерство на извънредните ситуации. Не е ясно към момента каква е причината:

На този фон - има много съобщения в Телеграм, обобщени от украинския телеграм канал "Кримски вятър", за множество взривове в Крим. Поне 20 са чути в Джанкойска община, още 8 в Симферопол и Красногвардейско. В Красногвардейско има военно летище - а дали взривовете са от стрелба на ПВО, от поражения от ракети/дронове или от двете, не е ясно към момента:

Руският отговор

Общо 100 дрона клас "Шахед" е изстреляла Руската федерация по цели в Украйна. 66 са свалени с ПВО и мобилни огневи групи, още 24 са приземени с електронно заглушаване, а 4 са отклонени и са се върнали в Русия. Има обаче удари по цивилна инфраструктура, посочват украинските ВВС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес