Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова руска наглост: Украйна отвлича украински деца (ВИДЕО)

20 юни 2024, 09:59 часа
Реклама

Нов връх на руското нахалство - зам.-председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Анна Кузнецова изнесе "доклад за престъпленията на киевския режим срещу децата". В него се твърди, че с евакуацията на украински деца от зоните на активни бойни действия Киев всъщност "отвлича около 65 000 деца от Донбас и Новорусия". Новорусия е планираното име за окупираните украински земи от Руската федерация – нов федерален окръг, но това още не е взето официално като решение. Докладът е опит на Русия да отклони вниманието от своите престъпления спрямо украинските деца – затова Трибуналът в Хага издаде заповед за арест на Путин, напомня ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Реклама

Освен това, Русия се готви да замрази участието си в асамблеята на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) – пореден сигурен знак накъде върви ръководената от издирвания от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна.

Намерението беше оповестено от Владимир Джабаров, зам.-председател на руската комисия по външни отношения към горната камара на руския парламент. Председателят на горната камара (Федерален съвет) Валентина Матвиенко подкрепи тази позиция – тя е отговор на отказа на Румъния да издаде визи на руската делегация в ОССЕ, руснаците трябваше да преминат през румънска територия за участие в поредното заседание на асамблеята.

Сателитни снимки и данни от финландското разузнаване, цитирани от популярното финландско издание Yle, показват, че 80% от персонала и техниката в руските военни бази на границата с Финландия и отговарящи за сигурността на Руската федерация в посока Финландия вече ги няма. Най-вероятно те са пратени в Украйна:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно официалната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете се увеличава. За 19 юни са регистрирани 122 бойни сблъсъка, т.е. с 9 повече на дневна база. Основната причина – подновеният руски натиск и в Краматорското направление, т.е. Часов Яр.

Официалната украинска статистика за случилото се при Часов Яр в последните 24 часа – общо 17 руски пехотни атаки, 12 са отбити, за останалите още не е ясен резултатът. Атаките са по фланговете на града – от север, по линията Богдановка – Калиновка, а от юг: по линията Ивановско – Клещеевка – Андреевка (5-10 километра запад-югозапад от Бахмут). Какъв е резултатът – популярният украински телеграм канал Deep State публикува ВИДЕО, 18+ от руския щурм откъм Калиновка, с изгорена бронирана техника и трупове на руски войници. Има и още подобни кадри, от други позиции покрай Часов Яр – ВИДЕО, 18+, а по украински данни специално Клещеевка е в руини и там няма позиции нито на украинците, нито на руснаците, защото няма къде да се установят безопасно. В Часов Яр руините преобладават – точно както става с всяко населено място в Украйна, до което руската армия се добере. Специално за Часов Яр цената, която руснаците плащат, отново е огромна:

(КАРТА) Най-горещото направление е отново Покровското – 43 бойни сблъсъка, от които 31 са спрени. Линията на боевете не се променя значително, с едно изключение: по линията от Александровка - Калиново. Тя води към Торецк – популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, отчита напредък по жп линия, към Дружба, като обобщава непотвърдени данни за до 3 километра напредък. Но каналът пише и, че при Сокол боевете са много тежки – това е южният фланг на Новоалександровка (ВИДЕО, 18+): "Противникът държи западните покрайнини и центъра на селото. Все още обаче няма информация дали руските войски са успели да заемат укрепения район северно от селото". Украинският генщаб отчита 6 руски пехотни атаки към Торецк, от които 4 са спрени, а украинският телеграм канал "Офицер+" твърди, че половината от Карловка (най-южната точка на боевете в Покровското направление в момента) вече е в руски ръце.

В Харковска област е имало 6 руски пехотни атаки в районите на Вовчанск и Липци, всичките са спрени. Засега ситуацията там не се променя особено, все още никой няма такова превъзходство, че да го превърне в големи военни успехи. "Украинците не успяха да напреднат при контраатаките през последните няколко дни и заради значително засиления руски обстрел на откъм Белгородска област", обобщава "Рибар". ISW посочва, че украинците са си върнали позиции в южната и централната част на Стариця (югозападно от Вовчанск - една от точките, които руснаците опитаха да използват за форсиране на река Вовча).

На изток от Харков, в Купянското и Лиманското направление е имало общо 26 руски пехотни атаки, като само при 4 не е ясен изходът, останалите са отблъснати. Няма данни за каквито и да е руски успехи и в двете направления. Интересен момент от вчера – руски камион с боеприпаси се взриви, като изглежда това не е резултат на атака с украински дронове, а нещо друго. Случаят е от Първомайско, Луганска област. В Кураховското направление, на запад от Маринка, украинската армия успява да задържи позиции в Красногоровка (руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов специално признава как няма руски напредък), руснаците гледат към Константиновка и Максимиляновка.

Продължават да излизат видеокадри как Русия трупа все повече прегради (предимно потопени баржи) при Кримския мост - явно страхът на Кремъл, че съоръжените ще бъде атакувано и срутено от украинците, расте:

ОЩЕ: 10 000 съдени за отказ да се бият за Путин. Добри новини от Харковска област за Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес