Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова атака с дронове срещу ключово руско военно летище (ВИДЕО)

17 септември 2024, 06:37 часа • 2973 прочитания

Над 2,5 години пълномащабна война между Украйна и Русия - нощните часове са царството на дроновете.

Поредна атака с безпилотни летателни апарати и тази нощ в Русия, като отново целта е военна, за разлика от честите случаи, при които руската армия атакува цивилни цели - военното летище "Енгелс" в Саратовска област.

Към момента на публикуване на материала няма официална информация за атаката - нито в телеграм канала на губернатора на Саратовска област Роман Бусаргин, нито в този на руското военно министерство, което публикува информация за атаки с дронове през нощта обикновено малко след 7:00 часа сутринта. В социалните мрежи обаче има поредица видеа. На тях се чува усилена стрелба - вероятно противовъздушната отбрана (ПВО) действа срещу идващите дронове. Дали и какви щети са нанесени при атаката, тепърва ще става ясно - след 7:00 часа руското военно министерство съобщи за 15 свалени дрона над Брянска област и 1 над Курска, без дума за Саратов.

Още: Украйна е атакувала най-малко 40 пъти руските военни летища през 2024 г.

Припомняме, че на летище "Енгелс" са базирани руски стратегически бомбардировачи Ту-95, с които обикновено се изстрелват крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55 по цели в Украйна. В снощното си редовно обръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира, че страната му завършва финалните щрихи на "плана за победа" във войната, който ще представи на западните партньори. В западни издания се появиха материали, че една от основите на този план е Украйна да може да използва западни ракети за поразяване на военни цели на руска територия - защото за предстоящата зима опасенията са, че Русия ще удря с всички сили енергийната инфраструктура на Украйна и този път може да постави страната на колене.

Още: При атака срещу военното летище "Енгелс": Дрон уцели най-високата сграда в Саратов (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес