Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само Крим: Руски прогнози за плана за нова украинска контраофанзива (ОБЗОР - ВИДЕО)

27 август 2024, 09:28 часа • 4173 прочитания

Украйна има нов план за десант през река Днепър и атака на Крим – "много по-смел, но и честно казано самоубийствен". Това твърди популярният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар".

Темата за възможна украинска операция срещу Крим вече е доста сериозна за руските военно-пропагандни телеграм канали и не само за тях. Знаков момент обаче е и погледът на "Рибар" - защото каналът де факто е "алтернативният глас" на руското военно министерство. Той е поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който е награждаван лично от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин: Украйна ще ни нападне, НАТО им помага: Страхът на руския губернатор на Херсон (ОБЗОР – ВИДЕО)

Както и други източници преди него, каналът твърди, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) струпват хора и техника в Одеса (стотици лодки, катери и дронове). "Рибар" посочва, че украинците планират комбинирана атака с дронове и десант срещу Крим, както и атаки с десантни групи евентуално срещу линията Железно пристанище – Лазурно – Скадовск в Херсонска област. Но каналът обръща внимание на следното – за този план вече говорят всички т.е. той не е секретен. Затова и украинското командване вероятно няма да го задейства, докато всички са нащрек – ще поизчака и ударът ще бъде нанесен, когато руската армия се е отпуснала, смята "Рибар" и предупреждава: "Като се вземат предвид проблемите на руската армия в Херсонска област и в случай на съчетаване на украинската операция с настъпление в Запорожка област, ситуацията може да придобие много по-застрашителен характер. Именно на това залага украинското командване".

Припомняме, че вече има достоверни данни за изтегляне на руски части именно от Херсонска и Запорожка област в помощ на Курск, предимно руски морски пехотинци и десантчици от руските ВВС: САЩ се мотаят да подкрепят официално операция "Курск" (ОБЗОР – ВИДЕО)

Курска област - ситуацията

Най-голямата руска атака с ракети и дронове срещу Украйна не повлия по никакъв начин на военните действия на фронта – както в самата Украйна, така и в Курска област: Най-голямата руска атака с ракети и дронове срещу Украйна: Числата (ВИДЕО)

Куриозен случай – с апломб милиции на т.нар. ДНР (Донецка народна република) обявиха, че върнали обратно село Нижная Паровая в Курска област. (Не)значителната подробност – Украйна никога не е твърдяла, че го е завземала (КАРТА), което и "Рибар" отбелязва.

За сметка на това, на западния фланг (Кореневски район) ВСУ вече има позиции западно от село Бяхово т.е. самото село вероятно е в украински ръце – това е районът на Снагост. "Рибар" признава, че в района на самото Коренево още едно село е в украински ръце – Матвеевка. Продължават и боевете в района на Борки и Спално.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

На фона на масираната руска атака с ракети и дронове, Украйна се похвали с успешен удар с HIMARS на полигон с руски войници. Кадрите показват, че жертвите са много - обстрелът е направен със смъртоносните касетъчни боеприпаси:

Руският натиск на фронта в Украйна става все по-голям – цели 170 бойни сблъсъка на 26 август, което е рекорд за 24 часа. Това е с 24 повече на дневна база, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб.

Покровското направление е все така най-горещо – 60 руски пехотни атаки са отбити за последното денонощие, твърди украинският генщаб. Дори от официалната информация, която в такива случаи много рядко разкрива пълната картина, личи, че руските части опитват да напредват във възможно най-голям периметър.

Докато отчита руски напредък в почти всяко село на сегашната линия на боеве в Покровското направление, украинският телеграм канал Deep State изрично предупреждава, че "това, което се случи с Новогродовка и това, което ще се случи със Селидово" следва да бъде не само на вниманието на украинското общество, но и съответните органи да се задействат. Каналът има предвид липсата на укрепени позиции и съпротива на изгодни за това места – а каква роля имат те за Покровското направление, припомнете си: Очите на страха са големи: Малка украинска атака в Брянск – голям руски шум (ОБЗОР – ВИДЕО)

Много е противоречива е информацията за успехи на руската армия в Кураховското направление, признава "Рибар" - на фона на 18 руски пехотни атаки по украински данни. Признанието е на фона на поредната порция видеокадри за отбита руска атака и поне две горящи бронирани машини след опита. Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке твърди, че руснаците са заели южните част на Константиновка (КАРТА). Но показателно е, че руснаците вече опитат да напреднат и от юг, през участъка от фронта "Времеевски" - 22 руски пехотни атаки там, явно с цел Угледар:

Лиманското и Купянското направление също са места с много боеве – 20 и 16 руски пехотни атаки съответно на 26 август. В северната част на Харковска област обаче буквално има затишие – ясно е, че руски части, ангажирани там, се изтеглят да се бият в Курска област. Украинското командване за Харковска област обаче очаква руски опит да бъдат освободени блокираните в химичния (агрегатния) завод във Вовчанск руските части:

Според ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), има поне 250 руски военни и паравоенни обекта на руска територия, които са в обсега на американските ракети ATACMS – но САЩ не позволяват нанасяне на удари с тях извън ограничена територия в Белгородска област (до 100 км от границата). Друг акцент за ISW – дали Беларус ще нападне Украйна. Оценката е, че дори това да се случи, ще е ограничена операция и че целта на заплахите на Александър Лукашенко е да отклони украински сили заради украинската инвазия в Курска област – защото беларуската армия няма достатъчно професионални войници, за да попълни частите си като състав (с професионални военни попълването е на 30-40 процента от необходимото) и трябва мобилизация на наборници, а такава не е обявена. Отделно – влизане във войната ще значи риск за режима на Лукашенко от вътрешен бунт, а и самият Лукашенко се мъчи да запази известна независимост от Путин: Киев: Беларус струпва войници по общата ни граница

За капак - започва 10-ти ден, откакто украинска атака с дронове порази руското петролно депо "Кавказ", намиращо се в Пролетарск, Ростовска област. Пожарът все така гори:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес