Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само да обещават, а да дават пари за снаряди: Чехия с призив за Украйна

29 май 2024, 13:40 часа

Чехия призовава европейските си съюзници да допринесат финансово за така наречената чешка инициатива за боеприпаси за Украйна, тъй като само четири държави досега са изпълнили финансовите си ангажименти. За това говори чешкият министър на отбраната Яна Чернохова, предава Euractiv.

Реклама

Чешката инициатива

Чехия пое проактивна роля в посрещането на спешната нужда на Украйна от артилерийски боеприпаси чрез така наречената чешка инициатива. Тази кампания включва снабдяване с артилерийски снаряди от световния пазар - главно 155-мм калибър.

Инициативата е осигурила финансови ангажименти от 18 държави, предимно от ЕС и НАТО. Чехия се позиционира като посредник, договаря меморандуми относно ангажиментите на донорите и споразумения за обществени поръчки и след това координира логистичните аспекти на доставките. ОЩЕ: След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Подкрепа само на обещания

Докато броят на страните, обещаващи финансова подкрепа, расте, само няколко от тях действително са изпратили парите.

„Средствата пристигат към нас постепенно; не можем да купуваме боеприпаси назаем“, каза чешкият министър на отбраната, подчертавайки свързаните с това логистични и финансови предизвикателства. ОЩЕ: Чешката инициатива успя: Събраха парите за 800 хиляди снаряда за Украйна

„Ако някои държави са подписали меморандум, но все още не са изпратили средства, не можем да продължим с покупктие. Това е малко апел към онези правителства, които вече са подписали меморандуми, да изпратят парите“, каза Чернохова пред чешки журналисти след срещата на министрите на отбраната във вторник в Брюксел.

Тя разкри още, че само Канада, Дания, Холандия и Португалия са изпратили пари за закупуването на боеприпасите досега. ОЩЕ: Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

Кога се очакват първите боеприпаси?

Първите боеприпаси се очаква да бъдат доставени в Украйна в началото на юни. Това беше потвърдено и от чешкия премиер Петр Фиала (ODS, ECR), който обсъди инициативата с полския президент Анджей Дуда, датския премиер Мете Фредериксен, холандския премиер Марк Рюте, латвийския министър-председател Евика Силиня и украинския премиер Денис Шмихал по време на неформалната им вечеря във вторник в Прага.

Първите десетки хиляди снаряди от 155-мм ще пристигнат в Украйна през юни, информира чешкият премиер, като добави, че Украйна може да очаква първата доставка през следващите няколко дни.

Според Фредериксен събраните до момента пари са достатъчни за закупуването на 500 000 снаряда до края на годината. „Това може да промени ситуацията на бойното поле“, каза тя по време на пресконференцията в Прага.

Дуда предупреди, че докато Русия все още укрепва военния си капацитет, Украйна е изправена пред недостиг. „Отговорността за укрепване на снабдяването и отбранителните способности на Украйна е на Запада“, каза той. "Потенциалният провал на Украйна би бил заплаха за евроатлантическия ред", добави той. ОЩЕ: Украйна получава първите артилерийски снаряди от инициативата на Чехия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес