Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Навални ми липсва“: Христо Грозев очаква провокации по време на погребението му

01 март 2024, 09:01 часа • 2046 прочитания

Алексей Навални ми липсва. Не съм срещал такъв оптимист. Той искаше да знае всичко, да предвиди всичко, да помогне на всеки. Не се страхуваше да изразява позицията си. Именно свободата на словото доведе до хвърлянето му в затвора и до неговата смърт. Това каза журналистът Христо Грозев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Погребват Алексей Навални на 1 март

„Очаквам да има провокации днес по време на погребението на Навални. В момента се търси катафалка, тъй като над 10 погребални агенции са получили писма и предупреждения да не подсигуряват такава. Ще има много опити да се попречи на неговото погребение“, каза журналистът.

Според него това е демонстрация на режим, хвърлена ръкавица към целия свят и запада, който помага на Украйна. „Това е, за да се види, че Путин няма червени линии“, каза още Грозев. И добави: "Ако това беше филм за мафията, щеше да е моментът от филма, в който мафията си признава, че е мафия и тогава става най-страшно за всички".

ОЩЕ: Екипът на Навални: Не можем да го погребем, отказват ни катафалка (СНИМКИ)

Относно появилата се информация, че е имало готовност да се размени Навални с важен за Путин човек, Грозев каза, че факта, че преговорите са приключили със смърт, говори какво е в главата му.

"Путин е искал да се постигне готовност за предаване на убиеца Красиков, тоест немците да се съгласят да помогнат на американците, тъй като в случая за американците е много важно пък да получат затворения в Русия наш колега – американеца Евън Гершкович. Тоест, всички тези преговори включваха няколко поредни стъпки, една от които беше Германия да се съгласи и да освободи при определени условия Красиков. След като Германия се съгласява, единствено, ако получи свободата на Навални, но пък прави обещание към Америка при определени условия да освободи и Красиков. Тогава Путин може би смята, че сега ще елиминира този човек от уравнението, за да не му пречи и оттук нататък ще търси за какво друго да го размени. Това не е изключена хипотеза, и тя е много в стила на КГБ и мисленето на на Путин, и аз смятам, че тя има има право на живот", коментира Грозев.

Днес (1 март) на "Борисовските гробища" в Москва трябва да бъде погребан Алексей Навални. По първоначален план опелото трябва да се състои в църквата на иконата на Божията майка "Утоли моята печал" в Марино в 14:00 часа местно време.

Лидерът на руската опозиция почина на 16 февруари в наказателна колония зад полярния кръг.

От неговия екип също не изключват да има размирици, а съпругата му Юлия предупреди, че се очакват нови репресии срещу критиците на Кремъл.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес