Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО взе важно решение за съкращаване на пътя за членство на Украйна

10 юли 2023, 14:06 часа • 2708 прочитания

След интензивни разговори съюзниците от НАТО постигнаха консенсус да премахнат Плана за действие за членство от пътя на Украйна към Алианса.

"Приветствам това дългоочаквано решение, което скъсява пътя ни към НАТО. Това е и най-подходящият момент да предложим яснота относно поканата към Украйна да стане член", написа в Twitter външният министър на страната Дмитро Кулеба.

Украйна досега имаше изискване да спазва Плана за действие за членство (ПДЧ). В него се определят целите, които трябва да бъдат изпълнени, преди страната да се присъедини към военния отбранителен съюз.

В навечерието на срещата на върха все повече държави членки на НАТО подкрепиха британското предложение да се позволи на Киев да пропусне Плана за действие за членство, който определя политическите, икономическите и военните цели, които кандидатите трябва да изпълнят. И други източноевропейски държави трябваше да преминат през този процес, преди да се присъединят към Алианса.

С подобен ход НАТО би могъл да отговори на исканията да се излезе извън рамките на декларацията, направена на срещата на върха през 2008 г., в която се казва, че Украйна ще стане член в крайна сметка, без да се предлага на Киев конкретна покана или график.

От НАТО все още не са коментирали темата, след като Кулеба се похвали с новината.

Лидерите на Алианса, които се срещат във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс, се стремят да преодолеят разногласията относно стремежа на Украйна за членство. Киев иска да получи ясна покана да се присъедини към Алианса след края на войната, подпалена от Русия, и се надява да получи гаранции за сигурност дотогава.

ОЩЕ: Западът подготвя исторически гаранции за сигурността на Украйна (СНИМКИ)

Руският диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд заради системно депортиране на украински деца, посочи разширяването на НАТО към границите на Русия през последните две десетилетия като причина за решението си да започне пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Наскоро обаче Евгений Пригожин опроверга президента, разобличавайки една от най-големите му опорки: Пригожин: Украйна и НАТО нямаше да ни нападнат първи, целта на инвазията бе друга (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес