Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО с първа реакция за плана за победа на Украйна

16 октомври 2024, 17:49 часа • 3951 прочитания

Ръководителят на НАТО Марк Рюте заяви, че е запознат с подробностите на плана за победа на Украйна, представен от президента Володимир Зеленски по-рано днес (16 октомври), и че е в контакт със страните членки на Алианса относно следващите стъпки.

Припомняме, че Зеленски представи пред парламента на Украйна плана за победа на Украйна във войната с Русия. Той съдържа пет точки и три секретни приложения, които остават засега в тайна. Зеленски поясни, че точките от плана са точно определени във времето. Първите четири от тях касаят периода, през което ще продължи войната, а петата подготвя времето след приключването ѝ като чрез нея ще бъде гарантирана сигурността. Още: Шолц обяви готовност да преговаря с Путин за справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

Реакцията на Рюте

Макар да повтори позицията си, че процесът на превръщане на Украйна в бъдещ член на НАТО - ключово искане на президента Володимир Зеленски - е "необратим", Рюте заяви, че планът за победа включва и други елементи и че обсъжда пълния план с членовете на организацията.

"Ние сме в тесен контакт със съюзниците, с Украйна, за да видим как можем да предприемем следващите стъпки, как да направим това по начин, който да бъде успешен", заяви ръководителят на Алианса. Как Русия реагира на плана за победа - четете тук и тук. Още: Сирски: Великобритания разработва свои собствени предложения към Плана за победа

Припомняме, че страните-членки на НАТО заявиха, че Киев ще се присъедини към организацията, но също така, че това не може да се случи докато е във война, затова и няма конкретни срокове за членството. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес