Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО има нужда от 35 до 50 бригади, за да се защити от Русия

08 юли 2024, 16:11 часа • 2098 прочитания

НАТО ще се нуждае от 35 до 50 допълнителни бригади, за да реализира напълно новите си планове за защита срещу нападение от Русия.

Неназован военен източник, който говори при условие за анонимност, отказа да предостави повече подробности за плановете, които са секретни, пише Ройтерс. Една бригада се състои от 3000 до 7000 военнослужещи, така че създаването на още 35 до 50 такива единици би представлявало значително предизвикателство. Войници могат да бъдат пренасочени от други части на съответната армия, могат да бъдат наети допълнителни хора или членовете на НАТО могат да изберат комбинация от двата подхода.

Източникът заявява, че само Германия, например, ще трябва да увеличи 4 пъти капацитета си за противовъздушна отбрана.

Още: Орбан по стъпките на Путин: Каква е сладката му тайна цел в Украйна?

Очаква се лидерите на НАТО да получат актуална информация за плановете във Вашингтон тази седмица, на срещата на върха по повод 75-годишнината на трансатлантическия съюз.

"Противовъздушната и противоракетната отбрана, оръжията с далечен обсег, логистиката, както и големите сухопътни маневрени формирования са сред основните ни приоритети", заявява източникът. И добавя, че НАТО вероятно ще постави по-взискателни цели към съюзниците, за да бъдат реализирани плановете.

ПВО

Що се отнася до противовъздушната отбрана (ПВО), това също се счита за сериозен недостатък от планиращите в НАТО. 

ПВО системи биха били особено важни за Германия като основен логистичен център и плацдарм при евентуален конфликт с Русия. Германия имаше 36 единици за противовъздушна отбрана Patriot, когато беше държава на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и дори тогава разчиташе на допълнителна подкрепа от съюзниците в НАТО.

Днес германската армия използва на бойно дежурство 9 системи Patriot - имаше 12, но дари 3 на Украйна след руската инвазия през 2022 г., а германското правителство започна да поръчва Patriot и други системи за противовъздушна отбрана, за да увеличи запасите.

След Студената война много съюзници от НАТО намалиха броя на единиците за противовъздушна отбрана, за да отразят оценката, че в бъдеще ще трябва да се справят само с ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран. Действията на Владимир Путин обаче драстично промениха визията в това отношение.

Още: ЕИБ ще инвестира още 6 милиарда евро в отбранителния сектор

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес