Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни дружини да пазят сигурността, предлагат в Дюселдорф

08 януари 2016, 15:15 часа • 4207 прочитания

Полицията в Дюселдорф с притеснение наблюдава как в социалната мрежа Facebook расте популярността на идеята за създаване на народни дружини за осигуряване на безопасността в града. Според агенция DPA, цитирана от ТАСС, след нападенията на жени в Кьолн съпричастни жители формирали група, към която за няколко дни се присъединили няколко хиляди души.

В описанието към нея се казва, че една от идеите ѝ е патрулиране из улиците в почивните дни и по време на големи мероприятия с цел "да направим града по-безопасен за нашите жени".

"Не съм съгласен с това, че свободните хора позволяват да ги уплашат", отбелязал инициаторът на създаването на групата Тофиг Хамид в ефира на канал Sat.1. "Ние, а не гражданите, носим отговорност за обществената сигурност", подчертал на свой ред представител на полицията на Дюселдорф.

Както стана известно по-рано, около хиляда млади хора, предимно с "арабски и северноафрикански произход", се разделили на групи и извършили нападения над жени в новогодишната нощ. Към момента само от Кьолн в полицията са постъпили повече от сто оплаквания от пострадали, те съобщават за посегателства и изнасилвания, обиди и грабежи. Около 50 заявления се обработват от полицията в Хамбург, има аналогични случаи в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт.

Сигнали за нападения постъпили също и от Виена и Залцбург, както и от швейцарския Цюрих.

Днес полицията в Кьолн обяви, че е установила самоличността на 32-ма от нападателите при безредиците в новогодишната нощ в Кьолн. 29 от тях имат статут на бежанци, съобщил на брифинг официалният говорител на вътрешното министерство на ФРГ Тобиас Плате.
Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес