Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напук на забраната: Стотици излязоха на пропалестински протест във Франция (ВИДЕО)

20 октомври 2023, 12:29 часа • 2164 прочитания

На фона на новините за войната в Израел, стотици демонстранти се събраха в центъра на Париж в четвъртък на пропалестински митинг. Това се случи напук на противоречивата нова забрана за подобни митинги във Франция, съобщи CNN.

Сълзотворен газ и водни оръдия

Френската полиция и членове на жандармерията разпръснаха тълпите със сълзотворен газ и водни оръдия, показват визуални изображения. Забраната беше обявена по-рано през деня, според съобщение, изпратено от френския вътрешен министър Жералд Дарманин до полицията на страната, цитирайки опасения за обществения ред. ОЩЕ: Заплаха от джихад: Отмениха Европейските музикални награди на MTV

Въпреки дъжда и намесата на полицията, хиляди в Париж маршируваха за палестинската кауза, показвайки солидарност с народа на Газа, пише и Анадолската агенция.

Турската информационна агенция пише и за сълзотворния газ срещу протестиращите, като споделя кадри от сблъсъците между полицията и гражданите. 

Защо Франция забранява пропалестинските демонстрации?

„Пропалестинските демонстрации трябва да бъдат забранени, защото има вероятност да предизвикат смущения в обществения ред“, каза министър Дарманин. Той добави, че всяка организация на подобни протести ще доведе до арести. Дарманин също така призова полицията да защитава всички места, посещавани от френски евреи, като синагоги и училища, и каза, че всеки чужденец, извършващ антисемитски прояви на френска земя, ще бъде „незабавно експулсиран“.

Забраната следва смъртоносна и масирана атака на екстремистката групировка "Хамас" срещу Израел през уикенда, при която загинаха повече от 1200 души. ОЩЕ: Войната в Израел: Светът търси истината за трагедията в болницата Ал-Ахли (ВИДЕО)

Съдът отмени забраната

Парижкият административен съд суспендира забраната за пропалестинска демонстрация в четвъртък, като установи, че заповедта е „сериозна атака“ срещу свободата на демонстрациите, пише Le Monde.

„Зачитането на свободата на демонстрация и свободата на изразяване имат характер на основни свободи. Зачитането им трябва да бъде съгласувано с конституционното изискване за опазване на обществения ред“, се казва в разпореждането на съда, с което Agence France-Presse (AFP) се сдоби копие.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес