Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение в Грузия: Последна крачка към путинския закон за медиите

27 май 2024, 16:37 часа
Реклама

Грузинската парламентарна комисия по правни въпроси одобри преодоляването на ветото на президента върху закона за чуждестранните агенти. Това съобщи в своя канал в Телеграм независимото издание ASTRA. Остава решението да бъде гласувано в парламента. Още: "Закон в руски стил": САЩ предупреди Грузия за последствия

Депутатите могат да преодолеят президентското вето с обикновено мнозинство, които има напълно достатъчно управляващата партия "Грузинска мечта". Окончателното решение на парламента ще бъде взето утре.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето на нашумелия законопроект на 18 май.

„Този ​​закон по своята същност, по своя дух е руски закон, който противоречи на нашата конституция и всички европейски стандарти и по този начин представлява пречка за нашия европейски път“, каза Зурабишвили. Още: Европа иска наказание за Грузия заради проруския закон, довел до масови размирици

Законопроектът изисква неправителствените организации и медиите, които получават над 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като фактори, "преследващи интересите на чужда сила". Неговите критици смятат, че той ще накара опозиционните групи да млъкнат и ще отклони бившата съветска република от прозападния курс обратно към Русия.

Германският външен министър Аналена Бербок коментира, че е "невероятно наранена" от решението на грузинското правителство да "блокира мечтата" за присъединяване към ЕС със закона за чуждестранните агенти.

По-рано беше съобщено, че Европейската комисия няма да потвърди статута на Грузия като кандидат за членство в ЕС през октомври, ако бъде приет законопроектът за чуждестранните агенти.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес