Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

12 май 2024, 19:38 часа •
Реклама

Напрегната обстановка - значително влошаване на ситуацията в Харковска област, частични руски успехи в някои райони на едни направления, както и по-добри времена за украинците в други. Това накратко е обобщението на ситуацията на фронта от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Олександър Сирски.

За Харковска област Сирски изрично посочва, че "са пресечени опитите руските нашественици да пробият отбраната ни. В момента се водят боеве в пограничните райони по държавната граница с Руската федерация. Ситуацията е тежка, но Силите за отбрана на Украйна правят всичко възможно да задържат отбранителните рубежи и позиции, да нанасят щети на врага".

ОЩЕ: Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

В Купянското, Лиманското, Бахмутското (включително Северск) и Покровското направление продължават ожесточени битки, ситуацията се променя много динамично, казва Сирски и добавя: "В някои райони врагът има частичен успех, в други - украинските сили го изтласкват и подобряват тактическата си позиция". Специално за Бахмутското направление, което вече знаково генщабът на украинците нарича Краматорско, Сирски казва, че руската армия безуспешно атакува Клещеевка - 7 километра югозападно от Бахмут и основна точка за овладяване на южния фланг на Часов Яр.

"Познаваме плановете на врага и реагираме гъвкаво на всички негови действия. За укрепване на отбраната се вземат всички необходими мерки и бързо се вземат решения, включително кадрови. Въпреки тежката обстановка на фронта се извършва ротация на части за почивка на военнослужещи и възстановяване на боеспособността на бригадите", уверява украинският главнокомандващ.

Още: Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес