Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-страшният проблем за Путин: Бебетата в Русия намаляват ударно

06 юни 2024, 19:30 часа • 3790 прочитания

Един от отдавна предвидените дългосрочни проблеми за Русия заради подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война в Украйна вече придобива все по-черни краски.

Обезлюдаване

Става въпрос за много сериозен спад в раждаемостта в Руската федерация - такъв, който не е виждан от над две десетилетия. 

През първото тримесечие на 2024 година (януари-март) демографският срив е 3,5% на годишна база. Освен това много хора бягат в чужбина, сочи материал на The ​​Wall Street Journal.

"Според "Росстат" в Белгородска област, която граничи с Украйна, спадът на раждаемостта е 10,2%, а в някои други региони, както и в окупирания Крим, спадът на раждаемостта също е бил по-голям от средния за страната", пише американското издание.

Още: ЦРУ каза на кое място е България като най-бързо изчезващата нация в света

В много руски градове раждаемостта намалява именно поради мобилизацията, защото много мъже са изпратени на война в Украйна. Отделно расте емиграцията - по неофициални данни, още през 2020 година над 660 000 руснаци са избягали от родината си, което е най-високото число от 1992 година насам. Още около 450 хиляди руснаци са напуснали страната през 2023 година, а от началото на пълномащабната война са над 1 000 000.

Емиграцията обаче не е основната причина за демографската криза в Русия. По-сериозна заплаха за живота на руснаците са алкохолът и наркотиците.

"Експертите са загрижени, че войната може отново да доведе до увеличаване на така наречените смъртни случаи от отчаяние - от заболявания, свързани с алкохола и други причини. Пиенето и наркотиците отдавна са проблем в Русия", се казва в статията.

В материала се отбелязва, че подобни демографски показатели водят до мрачни последици - сериозна причина в руската армия да не достигат хора и Путин да търси по всякакъв начин пушечно месо, но не и да направи обща мобилизация. Припомняме, че Путин обяви 2024 г. за година на семейството и обеща огромни парични премии за семейства с три или повече деца: С помощта на Църквата: Русия на Путин отвлича украински деца и ги превръща в еничари

Икономистът Никълъс Еберщат от American Enterprise Institute (AEI) коментира, че най-успешната демографска програма на Путин е незаконното анексиране на украински територии, където живеят приблизително 5 милиона украинци и откъдето Русия е депортирала приблизително 4,8 милиона украинци на руската територия.

Руската армия в Украйна

Наскоро съоснователят и анализаторът на DeepState Роман Погорели заяви, че Руската федерация е довела половин милион войници на окупираната украинска територия. Според него в началото на пълномащабното нахлуване това число е било около 170 000 души.

Още: "Обезлюдяване": Украйна е изправена пред демографска катастрофа

Източник: The Wall Street Journal

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес