Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-много хора на Земята: ООН даде официална оценка кога

15 юли 2024, 10:53 часа • 2778 прочитания

10,4 млрд. ще е световното население до 2100 г. То ще достигне 8,5 млрд. през 2030 г. и ще се увеличи до 9,7 млрд. през 2050 г. Това предвижда прогноза на ООН за световното население до 2100 г.

Нарастващо население

Населението на света е повече от три пъти по-голямо, отколкото е било в средата на ХХ век. Световното население достигна 8 млрд. в средата на ноември 2022 г. от приблизително 2,5 млрд. души през 1950 г., добавяйки 1 млрд. души от 2010 г. и 2 млрд. от 1998 г. насам.

ОЩЕ: 8 милиарда души на планетата: успех ли е или заплаха?

Очаква се световното население да се увеличи с близо 2 млрд. души през следващите 30 години и може да достигне връх от близо 10,4 млрд. в средата на 2080 г.

Този драматичен растеж се дължи до голяма степен на големия брой хора в репродуктивна възраст, постепенното увеличаване на продължителността на човешкия живот, нарастващата урбанизация и ускоряването на миграцията.

Африка - най-бързо развиващият се континент

Очаква се повече от половината от растежа на световното население до 2050 г. да е в Африка. Според доклада населението на Африка на юг от Сахара ще се удвои до 2050 г.

Причината е големият брой млади хора на континента в момента, които ще навършат пълнолетие през следващите години и ще имат свои деца. Това гарантира, че регионът ще играе централна роля във формирането на размера и разпределението на световното население през следващите десетилетия.

Намаляващо население в Европа

В рязък контраст е Европа, където населението се очаква да намалее с поне 10%.

Очаква се населението на няколко страни да намалее с повече от 15% до 2050 г., включително Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Република Молдова, Румъния, Сърбия и Украйна.

Китай и Индия - най-населените страни

Китай (1,4 милиарда) и Индия (1,4 милиарда) остават двете най-населени държави в света, и двете с повече от 1 милиард души, всяка от които представлява почти 18% от населението на света.

През 2023 г. населението на Индия достигна 1 425 775 850 души. Очаква се то да продължи да расте в продължение на няколко десетилетия.

ОЩЕ: ООН: Индия скоро задминава Китай по население - ето кога

Междувременно населението на Китай наскоро достигна своя максимален размер и показва спад от 2022 г. Според прогнозите броят на хората в Китай ще продължи да намалява и може да падне под 1 млрд. преди края на века.

Фактори, влияещи върху нарастването на населението

Коефициенти на раждаемост

Бъдещият растеж на населението силно зависи от пътя, по който ще поеме бъдещата раждаемост. Според прогнозите за световното население глобалната плодовитост се очаква да спадне от 2,3 деца на жена през 2021 г. до 2,1 през 2050 г.

Увеличаване на дълголетието

През последните години бяха постигнати значителни подобрения в очакваната продължителност на живота.

Очаква се в световен мащаб продължителността на живота да нарасне от 72,8 години през 2019 г. на 77,2 години през 2050 г.

Международна миграция

Международната миграция има много по-малка роля за промяната на населението, отколкото раждаемостта и смъртността. Въпреки това в някои страни въздействието на миграцията върху размера на населението е значително, а именно в страните, които изпращат или приемат голям брой икономически мигранти и тези, засегнати от бежански потоци.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес