Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На работен обяд: Фон дер Лайен събира лидерите на Западните Балкани

18 септември 2024, 16:34 часа • 711 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще събере лидерите на страните от Западните Балкани на работен обяд в Брюксел на 19 септември, предаде БГНЕС.

На срещата ще присъстват министър-председателите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Християн Мицкоски, както и президента на Сърбия Александър Вучич.

Очаква се Рама да поиска провеждането на Втората междуправителствена конференция през октомври, която да бъде последвана от още една до края на годината.

Още: Северна Македония поиска европарите за жп линия до България да се пренасочат за скоростен влак към Сърбия

Ще се разширява ли ЕС

Със срещата Фон дер Лайен иска да докаже, че и в новия си мандат ще обръща специално внимание на този регион и на процеса на разширяване на ЕС като цяло.

Основната цел на тази среща обаче е да се обсъдят „програмите за реформи и растеж“, които почти всички страни от региона на Западните Балкани са представили на Европейската комисия като предварително условие за получаване на първите плащания от Плана за растеж за Западните Балкани, одобрен от ЕС през май тази година.

Фон дер Лайен лично се ангажира с популяризирането на този план, като той беше подкрепен и от Европейския парламент и страните членки в Съвета на ЕС.

Още: САЩ: Москва дестабилизира Западните Балкани чрез етническо напрежение

Всяка страна с програма за реформи

Всяка страна трябваше да изготви програма за реформи въз основа на предварителните препоръки на органите на ЕС.

5 държави от региона вече са направили това. Босна и Херцеговина е единствената, която по вътрешнополитически причини все още не го е направила - поради предстоящите местни избори в страната, не се очаква тя да направи това преди октомври.

Очакванията в ЕС бяха, че в средата на септември Европейската комисия ще одобри тези програми на страните от региона. Очакваше се това да стане още преди срещата на 19 септември, но процесът бе отложен за октомври.

Още: ЕК обяви шести инвестиционен пакет за Западните Балкани в размер на 1,2 млрд. евро

Бенефициенти на тези средства са всички страни от региона: Косово, Албания, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Планът има за цел също така да насърчи регионалното сътрудничество и развитието на общия пазар в региона, който постепенно ще бъде интегриран в общия пазар на Европейския съюз.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес