Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Муцунски: Македонското правителство няма да оказва политически натиск върху смесената историческа комисия с България

22 октомври 2024, 21:08 часа • 638 прочитания

Македонският министър на външните работи Тимчо Муцунски проведе днес среща с новите членове от македонска страна на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България, предаде БГНЕС.

Муцунски заяви, че поема личен ангажимент за независимост при вземането на решения от комисията, без политически влияния и натиск, се посочва в съобщение на министерството.

Още: Чувството за предателство е дълбоко - направихме всичко, жалват се в Скопие

"Решенията и дискусиите в комисията трябва да се основават на научни аргументи и при пълно зачитане на академичната свобода. Министерството с целия си капацитет е на разположение в процеса на отговорно и безпрепятствено по-нататъшно изпълнение на редовната дейност", каза Муцунски на срещата.

Още: Муцунски избяга от директните въпроси на българските депутати в ПАСЕ

Новият състав на македонския екип в комисията беше избран от правителството на Християн Мицкоски на 10 септември. За негов председател беше назначен Ванчо Джорджиев, професор във Философския факултет в Скопие.

Още: След като посланика ни отказа протестната нота: Скопие ще иска извинение директно от София

Съвместната македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси беше създадена в резултат на подписания на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство между България и Северна Македония. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес