Москва заговори за "пряка конфронтация" Русия-НАТО в Черно море

2778
Москва заговори за "пряка конфронтация" Русия-НАТО в Черно море
Снимка: Getty Images

Руският военен министър Андрей Белоусов нареди на армията да разработи мерки за справяне с "провокации" от страна на американските стратегически безпилотни самолети, опериращи над Черно море. Той твърди, че те увеличавали риска от "пряка конфронтация" между Русия и НАТО.

В изявление от 28 юни руското Министерство на отбраната заяви, че конкретните дронове се ползвали за водене на разузнаване и намиране на цели за "високоточни оръжия, доставени на въоръжените сили на Украйна от западните държави".

"Това свидетелства за нарастващото участие на САЩ и страните от НАТО в конфликта в Украйна на страната на киевския режим", твърди руското МО.

Още: След Украйна идва война на Балканите: Емисар на Путин говори от Република Сръбска

Американските дронове над Черно море не са тайна, но те не нарушават международното право

Безпилотните самолети на НАТО, които оперират над Черно море, не са тайна и могат да бъдат проследени с помощта на публично достъпни уебсайтове за проследяване на полетите - вижте пример от мониторинговата група "Кримски вятър" тук.

Черно море се превърна в един от основните театри на бойни действия след пълномащабното нахлуване на силите на диктатора Владимир Путин в Украйна, като Киев постигна множество успехи, нанасяйки удари по военноморските сили на Русия в региона. Припомняме и случая от март 2023 година, при който руски изтребител се сблъска с американски дрон над Черно море.

Всяка държава може да лети с дронове над зоните на Черно море, определени за международни води, стига да навлизат над териториалните води на държава, която дава разрешението си.

Още: НАТО иска още ядрени оръжия в готовност: "Не може Путин, Си и Ким да ги трупат, а ние - не"

Дроновете на НАТО, които оперират по този начин, не нарушават международното право и не навлизат в руското въздушно пространство.

Снимка: Черно море, БГНЕС

Русия обаче твърди, че подобни полети "значително" увеличавали вероятността от инциденти във въздушното пространство със самолети на руските военновъздушни сили, "което повишава риска от пряка конфронтация между Алианса и Руската федерация". Руското МО веднага прехвърля отговорността на страните от НАТО, които щели да "носят отговорност за това".

Още: Путин и Лукашенко подготвят много сериозна каша в Прибалтика, а НАТО трудно би помогнал (ВИДЕО)

Още обвинения от Русия към САЩ

На 23 юни отломки от ракета паднаха на севастополския плаж Учкуевка в окупирания Крим. Четирима души бяха убити, а повече от 150 бяха ранени - такава е информацията на назначения от Кремъл "губернатор" Михаил Развожаев.

Още: Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

Първоначално руската страна заяви, че украинските въоръжени сили са атакували Севастопол с американски ракети ATACMS. Една от тях е била свалена от руската противовъздушна отбрана точно над плажа, а отломките са паднали върху хората, твърдеше режимът на диктатора Владимир Путин.

По-късно Москва се отказа от тази версия и обвини Киев в умишлено нападение срещу плажа. Русия обвинява Украйна и САЩ - заради това, че украинските сили уж използвали американски далекобойни ракети. Външното министерство в Москва дори привика посланика на Щатите Лин Трейси. Междувременно граждани на Севастопол се оплакваха, че не са били предупредени от системите за предварително оповестяване на тревога, а мнозина се запитаха защо режимът в Кремъл поставя военни обекти сред цивилното си население.

А анализатори се позоваха на различни кадри, които показват, че украинското нападение с ракети не е било насочено към плажа: Bild: Ракетата над Крим е летяла към военна цел, преди руската ПВО да я свали на плажа (ВИДЕО).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мощни взривове в Керч: Какво се случва с Кримския мост? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

Очаква се най-високата избирателна активност от десетилетия на първия тур на изборите във Франция

Орбан и Бабиш правят нов политически съюз на крайнодесните в ЕП

Руско зверство: Управляема бомба порази Харков и взе цивилни жертви (ВИДЕО)

Брутален удар: HIMARS порази общежитие на руски военни в Первомайск, има жертви (ВИДЕО)

Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

Свирепи бури се разразиха във Франция и Швейцария, има загинали

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа