Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Московската патриаршия отказва да напусне най-важния православен манастир в Украйна

29 март 2023, 18:00 часа • 3565 прочитания

Игуменът на Киевско-Печорската лавра - митрополит Павло - заяви, че той и други членове на контролираната от Русия Украинска православна църква (УПЦ) към Московската патриаршия имат право да останат и не планират да напускат лаврата. Те не възнамеряват да си тръгнат до края на съдебното производство относно манастира, съобщи "Украинска правда".

На 10 март Министерството на културата в Киев излезе с изявление, в което се казва, че монасите от УПЦ трябва да напуснат лаврата - най-важния православен манастир в Украйна, до 29 март, т.е. днес.

ОЩЕ: Последен ден в Киевско-Печорската лавра: Тръгват си монасите под шапката на Московската патриаршия (ВИДЕО)

"Във вторник пристигна писмо, в което се посочва, че на 30-ти ще започне "прехвърлянето" на лаврата към държавата", каза митрополит Павло, цитиран от "Украинска правда". "Законът е на наша страна. Ние ще останем в лаврата, докато приключи съдебният процес. Имаме дългосрочен договор, който не може да бъде прекратен по време на война".

Павло допълва, че му е бил предложен компромис, при който контролираният от Москва църковен водач митрополит Онуфрий, семинарията и той самият да напуснат лаврата, като отговаря, че "човек не слиза от кръста, а бива свален от него".

Междувременно, на въпрос на журналисти от "Радио Свобода" защо членовете на Московската патриаршия изнасят икони от лаврата, Павло отговаря: "Защото е наша".

На 29 март в Търговския съд на Киев е постъпил иск, заведен от манастира на УПЦ в Киевско-Печорската лавра, с искане прекратяването на договора с УПЦ да бъде обявено за недействително. Договорът на контролираната от Русия църква за наем на част от лаврата - наречена Горна лавра - изтече на 1 януари, а украинското правителство реши да не удължава наема.

По-късно украинските власти съобщиха, че от 29 март ще прекратят и безсрочния договор за наем на останалата част - Долната лавра - на контролираната от Русия църква, като я обвиниха в нарушаване на условията на договора за наем.

Преди време украинските служби влязоха в Киевско-Печорската лавра заради изпълнение на песента "Майка-Рус" в един от храмовете, започна дело, а свещеникът бе освободен. Съветът за национална безопасност и отбрана (СНБО) на Украйна призова да се внесе законопроект за "невъзможност за дейност в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете на влияние в Руската федерация. Така Руската църква е аут от Украйна, защото е инструмент на Владимир Путин. Вижте тук историята на прогонването.

Днешното изселване е само последната стъпка в горчивия разкол, който разделя православните вярващи в Украйна. През 2018 г. църквата в страната се разцева на две фракции с почти едно и също име. През 2019 г., в условията на съпротива от страна на Кремъл, Православната църква на Украйна (ПЦУ) получи църковна независимост от Константинополската патриаршия. В знак на политическите разломи, които са в основата на враждата, църквите на ПЦУ предложиха подкрепа на протестиращите на Майдана през 2014 г., които свалиха проруския президент Виктор Янукович. Така остана Украинската православна църква (УПЦ), която все още е лоялна на Москва.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес