Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Младшите лекари в Англия излизат на 6-дневна стачка

03 януари 2024, 06:44 часа • 2091 прочитания

Младшите лекари във Великобритания днес започват 6-дневна стачка, която, ако продължи до края, ще бъде най-дългата в историята на националното здравеопазване, основано през 1948 г.

ОЩЕ: Три дни без лекари в Англия, отново ще стачкуват

Трудности за пациентите

От ръководството на здравните служби заявиха, че стачката може да доведе до големи щети и да направи изключително трудно началото на годината, още повече че става в период на сезонни грипове и Covid-19. Очаква се отново да бъдат отменени много прегледи и вече планирани операции, включително на ракови заболявания и смяна на тазобедрени стави.

Недоволството

От Британската медицианска асоциация – синдикатът на медицинските работници, обаче заявиха, че са били принудени да предпиремат действия след като отхвърлиха през декември предложението на правителството за заплащането, защото то не успява да компенсира реалните съкращения на заплатите от 2008 г. насам, съобщи БНР.

ОЩЕ: Четиридневна стачка на стажант-лекари във Великобритания

Младшите лекари съставляват половината от лекарския състав в болниците на националното здравепозване. За младши лекар е смятан всеки, който е завършил медицинско училище и е със стаж от 1 до 9 години. Младшите лекари вече проведоха една тридневна стачка между 20 и 23 декември, когато бяха отменени повече от 88 000 прегледи.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес