Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: ЕС е несправедлив към Македония, не приемам диктат за евроинтеграция

06 октомври 2024, 19:08 часа • 1087 прочитания

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обвини Европейския съюз в непрекъсната "несправедливост" спрямо Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че страната е категорично решена да продължи по пътя на европейската интеграция, "но не под диктат".

"Отделяйки Албания от Македония в процеса на присъединяване, вие направихте лоша услуга на всички скептици и всички сили, които не вярват в ЕС. Ние вярваме в ЕС и смятаме, че членството на Македония в ЕС е наш стратегически приоритет. Членството в ЕС е сплотяващ фактор във всички слоеве на обществото, от етнически до политически. И ние сме категорично решени да продължим по този път. ЕС непрекъснато показва несправедливост към нас с подобни ходове", каза македонският министър-председател в Охрид.

"Въпреки че отделянето на Албания не означава бързото ѝ членство в Съюза, това на нас не ни е за първи път. Бяхме в една група с България и Румъния, след това с Хърватия, после със Сърбия и Черна гора и накрая с Албания. Убеден съм, че ще се срещнем отново по този път и това е ясно на всеки, който познава процеса на разширяване и ситуацията в ЕС, но все пак не трябва да оставим скептиците да спечелят и страната да остане затънала в геополитическо безсмислие. Членството в Съюза трябва да е живо, процесът трябва да е жив и ние ще предлагаме предложения и решения за преодоляване на това статукво. В същото време ще работим всеотдайно върху реформите за членство в Съюза и ще променим лошата реалност, това е за наше добро и ние го осъзнаваме", каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Още: Мицкоски: Не сме наивници и няма да попаднем в капана на България

Достойно решение за Северна Македония

Снимка: Hristijan Mickoski/Facebook

Той обяви, че чрез различни институционални канали ще сезира и ще работи с Европейската комисия и партньори "за намиране на решение, което да е достойно и в съответствие с националните интереси".

Още: Мицкоски: Орбан иска да бъде домакин на двустранна среща между Северна Македония и България

"Диктати, да се уточним, не приемам. Този процес изисква разбиране и от страна на Съюза, от който очакваме да покаже същата вяра в европейското бъдеще на нашия регион, както нашата вяра. Македония и нашите граждани дадоха твърде много и твърде дълго бяха заложници на двустранни проблеми и искания. Не търся съчувствие и оправдания. Изисквам уважение към моя народ. Планираме да включим опозицията в процесите, когато му дойде времето. Няма да обещаваме неща, които са неизпълними, но няма да пропуснем да се допитаме до опозицията и да поискаме подкрепа за нашите усилия. Целите ни обаче са общи и не се съмняваме в това. Още следващата седмица ще изпратя писмо до всички замесени, в което ще обявя и потвърдя категоричната си воля за диалог, реформи и намиране на решение. На разположение съм за идеи и диалог и всички скептици трябва да знаят това. Теми като изолация са повече страхове и психологическа тежест за скептиците от различни среди. Ще продължим напред, независимо дали на някого му харесва, или не", добави македонският премиер.

Мицкоски твърди, че лично не се нуждае от власт на всяка цена: "Казах го от първия момент, когато станах председател на най-голямата политическа партия в Македония - ВМРО-ДПМНЕ, която премина през изключително трудни, бих казал, необичайни предизвикателства и борби, за да достигне тази огромна подкрепа, която има днес. Нямам нужда от власт. Искам да променя нещо, искам да се подобря. Това е моята надежда и моят идеал, за който говоря от началото на тази реч", посочи Мицкоски.

Още: Чувството за предателство е дълбоко - направихме всичко, жалват се в Скопие

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес