Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местят останките на Франко от мавзолея в Испания

21 октомври 2019, 12:31 часа • 5595 прочитания

Испания ще премахне останките на диктатора генерал Франсиско Франко от грандиозния държавен мавзолей на северозапад от Мадрид на 24 октомври, съобщи правителството, цитирано от АФП.

Те ще бъдат преместени в държавния пантеон „Мингорубио-Ел Пардо“ в държавното гробище на около 20 километра северно от испанската столица и ще бъдат поставени до тези на съпругата му.

Това действие се обсъжда отдавна от симпатизантите на лявото правителство, но срещна яростната съпротива на наследниците на Франко и на мнозина от десницата. То съживява старите напрежения от гражданската война в Испания през 30-те години и последвалото четири десетилетия управление на Франко.

Гробницата на Франко понастоящем се намира в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в „Долината на загиналите“ западно от Мадрид. Там тя привлича туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило.

Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 година.

Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но президентът на социалистите Педро Санчес възстанови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година.

Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана, пише БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес