Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медведев заплаши Украйна и НАТО с "изчезване" заради декларацията от Вашингтон

11 юли 2024, 13:43 часа • 2559 прочитания

Бившият руски президент и настоящ зам.-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заплаши Украйна и НАТО с "изчезване". Думите му са по повод декларацията, приета от Алианса на срещата на върха във Вашингтон, с която отбранителният съюз начерта "необратим път" на Киев към НАТО.

"Ние ще продължим да я подкрепяме (Украйна - бел. ред.) по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", цитира той декларацията и добавя: "Това заявиха нашите врагове вчера във Вашингтонската декларация на Алианса".

"Изводът е очевиден. Трябва да направим всичко, за да гарантираме, че "необратимият път" на Украйна към НАТО ще завърши или с изчезването на Украйна, или с изчезването на НАТО, или още по-добре - и с двете", написа Медведев в кратка позиция в Телеграм канала си.

Снимка: Йенс Столтенберг, Getty Images

Точният текст на декларацията

Алиансът подкрепи Киев за бъдещо членство, но не предостави конкретни срокове.

"Напълно подкрепяме правото на Украйна да избере собствените си мерки за сигурност и да реши собственото си бъдеще без външна намеса. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана в Алианса. Приветстваме конкретния напредък, постигнат от Украйна след срещата на върха във Вилнюс, по отношение на необходимите реформи в областта на демокрацията, икономиката и сигурността", казват лидерите на държавите членки.

"Тъй като Украйна продължава тази жизненоважна работа, ние ще продължим да я подкрепяме по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО. Отново потвърждаваме, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени.

Решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета НАТО-Украйна, съчетани с текущата работа на съюзниците, представляват мост към членството на Украйна в НАТО. Съюзниците ще продължат да подкрепят напредъка на Украйна по отношение на оперативната съвместимост, както и допълнителните реформи в областта на демокрацията и сектора за сигурност, които външните министри на НАТО ще продължат да оценяват чрез адаптираната годишна национална програма", гласи официалната позиция на Алианса.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес