Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медведев с оферта към САЩ: Нов договор СТАРТ, ако спрете оръжията на Украйна

21 юни 2024, 15:21 часа
Реклама

Бившият руски президент и настоящ зам.-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев отправи предложение към САЩ за нов договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ).

Реклама

Още: Медведев нарече срещата в Швейцария "паноптикум", намеси Кафка и Оруел

Как се стигна до излизането от "Нов СТАРТ" на Русия?

Припомняме, че в началото на 2023 г. Москва суспендира договора за контрол на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“, който все още беше валиден като последното голямо споразумение за разоръжаване между Русия и САЩ. "Нов СТАРТ" беше подписан през 2010 г. именно от Медведев, а и от тогавашния президент на Щатите Барак Обама. Той предвиждаше ограничаване на броя на стратегическите ядрени глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат.

Договорът беше удължен през 2021 г., но по време на войната на Владимир Путин в Украйна преговорите за подновяване блокираха и в крайна сметка диктаторът изтегли страната си от споразумението.

През юни 2023 г. САЩ обявиха, че спират да предоставят на Русия някои уведомления, изисквани съгласно договора за контрол на ядрените оръжия "Нов СТАРТ", включително и техните данни за местоположението на ракетите и пусковите установки.

Снимка: Медведев и Обама, Getty Images/Guliver

Още: "Да съсипем живота им!": Без да иска, Медведев призна как се живее под санкции

Предложението на Медведев

Русия ще бъде готова да обсъди със САЩ нов договор СТАРТ, но само ако Вашингтон откаже да доставя оръжия на Украйна и блокира приемането ѝ в НАТО, заяви Медведев в своя канал в Телеграм. Условието със сигурност е неприемливо за американците, които напоследък увеличават военната си помощ за Киев заради руската агресия и позволяват на украинските сили да поразяват още повече руски цели: САЩ разшириха още повече обхвата на украинските удари по Русия.

"Американците продължават да смятат всички за пълни идиоти. Представете си, че Нацистка Германия по време на Втората световна война се беше обърнала към СССР с предложение да се постави в отделна преговорна писта въпросът за ограниченията върху производството на всякакви оръжия (танкове, самолети или БМ-13 "Катюша"). Като например да ограничим производството им. Това би било абсурдно, налудничаво, бълнуване", написа бившият руски президент.

Медведев отбеляза, че САЩ съвсем сериозно предлагат на Русия да преговаря за нов договор СТАРТ. "Не, това е възможно само след отказ от доставка на оръжия на режима на бандеровците и блокиране на приемането му в НАТО. В противен случай всичко трябва да се развива по съвсем друг сценарий", заяви той.

Още: Украйна в цветовете на руския трикольор: Медведев опипва почвата с ВИДЕО за Деня на Русия

САЩ и Китай преговарят за ядрените оръжия

За първи път от 5 години насам САЩ и Китай водят преговори за ядрените оръжия, съобщи междувременно Reuters, позовавайки се на свои източници.

Вашингтон изрази загриженост, че Пекин може да използва или да заплаши да използва ядрени оръжия, ако бъде победен в конфликт в Тайван, пише агенцията.

Китайските представители обаче са напълно уверени в победата си и без ядрени бойни глави, така че властите на страната няма да заплашват с използването им, казва един от източниците.

Още: Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес